• Statele Unite au oferit sprijin, inclusiv asistență tehnică, forțelor aeriene saudite, care au efectuat lovituri aeriene împotriva țintelor civile din Yemen, potrivit unei investigații comune realizate de cei de la The Washington Post și a Universității Columbia.
  • Presa notează că, în timp ce acuzațiile conform cărora Rusia a bombardat o maternitate din Ucraina au stârnit indignare în masă, mii de astfel de lovituri au fost efectuate împotriva civililor yemeniți fără a primi atenția necesară.
  • Ancheta acuză în mod direct Statele Unite pentru sprijinirea Arabiei Saudite în conflictul militar. 

„O parte semnificativă a atacurilor aeriene au fost efectuate de aeronave asamblate, întreținute și vândute de companii americane și de piloți instruiți de specialiști militari americani”, informează The Washington Post.

Autorii amintesc că administrația președintelui american Joe Biden a anunțat în 2021 încetarea sprijinului militar american pentru „operațiunile ofensive” desfășurate de coaliția condusă de Arabia Saudită împotriva rebelilor Houthi din mișcarea Ansar Allah și, de asemenea, a oprit vânzarea de muniţie.

Cu toate acestea, contractele de întreținere, implementate atât de companiile private americane, cât și de armata SUA, nu au fost încă reziliate, subliniază publicația. Potrivit investigației, Statele Unite „au furnizat arme, au instruit piloți și au oferit sprijin” pentru majoritatea avioanelor implicate în bombardamentele civile din Yemen. Coaliția a efectuat peste 150 de astfel de lovituri aeriene de-a lungul campaniei militare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Statele Unite ar fi vândut arme pentru miliarde de dolari diverșilor președinți. Arabia Saudită a desfășurat lovituri aeriene asupra spitalelor, piețelor, fabricilor de alimente și închisorilor de ani de zile, ucigând mii de civili”, a declarat Priyanka Motaparty de la Universitatea Columbia.

În Yemen, din august 2014, a existat un conflict între forțele guvernamentale și grupurile armate rebele Houthi. Conflictul a dus la o criză umanitară de amploare. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 24 de milioane de yemeniți (aproximativ 80% din populație) au nevoie de asistență umanitară, iar numărul persoanelor strămutate interne depășește 4 milioane.