- În pofida afirmaţiilor oficialilor ruşi, SUA nu crede că există riscuri ca Rusia să utilizeze arme nucleare sau să atace state membre NATO, afirmă un oficial american.
- Biden a afirmat, joi, că Alianţa Nord-Atlantică nu este implicată într-un război prin intermediari cu Rusia în Ucraina şi a catalogat drept „iresponsabile” afirmaţiile oficialilor de la Moscova despre posibilitatea utilizării armelor nucleare.
- Luni, Serghei Lavrov a avertizat că în Ucraina are loc un conflict prin intermediari între NATO şi Rusia şi că armamentul oferit de Occident Ucrainei constituie ţintă legitimă a armatei ruse.
Administraţia de la Washington monitorizează atent situaţia, dar, în pofida afirmaţiilor oficialilor ruşi, nu crede că există riscuri ca Rusia să utilizeze arme nucleare sau să atace state membre NATO, afirmă un oficial american.
„Continuăm să monitorizăm capabilităţile nucleare ruse în fiecare zi cât se poate de bine şi nu considerăm că există riscul utilizării armelor nucleare, nici ameninţări pentru teritoriul NATO”, a afirmat, vineri după-amiază, un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, joi, că Alianţa Nord-Atlantică nu este implicată într-un război prin intermediari cu Rusia în Ucraina şi a catalogat drept „iresponsabile” afirmaţiile oficialilor de la Moscova despre posibilitatea utilizării armelor nucleare.
Rugat să comenteze afirmaţiile oficialilor ruşi despre faptul că în Ucraina are rol un război prin intermediari între NATO şi Rusia şi despre riscul unui război nuclear, Joseph Biden a declarat, într-o conferinţă de presă organizată joi după-amiază la Casa Albă, că acuzaţiile Moscovei sunt false.
„Nu sunt reale. Sunt preocupat, deoarece aceste lucruri arată disperarea simţită de Rusia din cauza eşecului major în legătură cu ceea ce susţinea iniţial că poate face. Cred că reflectă eşecul lor. Deci, în loc să spună că ucrainenii echipaţi cu unele capabilităţi de a opune rezistenţă forţelor ruse fac aceste lucruri, trebuie să le spună propriilor cetăţeni că Statele Unite şi toată Alianţa Nord-Atlantică sunt implicate în eliminarea trupelor ruse şi a tancurilor. În primul rând, este o scuză pentru eşecul lor, iar, în al doilea rând, dacă vorbesc serios, nu ar trebui să facă nimeni comentarii gratuite despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi, este iresponsabil”, a afirmat Joseph Biden.
Lavrov a avertizat că în Ucraina are loc un conflict prin intermediari între NATO şi Rusia
Luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că în Ucraina are loc un conflict prin intermediari între NATO şi Rusia şi că armamentul oferit de Occident Ucrainei constituie ţintă legitimă a armatei ruse.
„Sigur că aceste arme sunt ţinte legitime pentru capabilităţile de atac ale armatei ruse. Nu putem vedea lucrurile altfel. Atunci când NATO este, de facto, într-un război prin intermediari cu Rusia, iar acest intermediar este aprovizionat cu armament, facem în război ceea ce trebuie făcut în război”, a afirmat Serghei Lavrov într-un interviu acordat presei ruse, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.
De asemenea, Serghei Lavrov a subliniat că Rusia face tot posibilul pentru evitarea unui război nuclear.
„Aceasta este poziţia noastră de bază. Acum riscurile sunt considerabile. Eu nu vreau să amplific artificial aceste riscuri. Mulţi ar vrea acest lucru. Pericolul este serios, este real, nu trebuie să îl subestimăm”, a atras atenţia Serghei Lavrov, conform agenţiei Reuters.
În replică, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a negat că Statele Unite ar fi într-un conflict militar cu Rusia prin intermediari, şeful Pentagonului subliniind că, „în mod clar, este lupta Ucrainei”.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat naţiunile care oferă asistenţă militară Ucrainei că riscă să fie vizate de riposte foarte rapide.
„Dacă cineva din afară încearcă să intervină în Ucraina, reacţia noastră va fi cu viteza luminii. Avem la dispoziţie toate instrumentele de ripostă pe care alţii nu le au. Şi nu doar ne lăudăm cu ele, le vom utiliza dacă va fi necesar”, a declarat Vladimir Putin miercuri, conform BBC News, în cursul unei reuniuni cu parlamentari ruşi.
Decizia statelor occidentale de a aproviziona cu armament Ucraina, Republica Moldova şi Georgia generează riscuri pentru securitatea Europei, a avertizat, joi, Kremlinul.
„Tendinţa de a alimenta cu armament Ucraina şi alte ţări reprezintă o acţiune care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate”, a declarat joi, potrivit CNN, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, răspunzând la o întrebare a presei despre intenţia Marii Britanii de a furniza armament suplimentar Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.