• Vara trecută Administrația Trump a ales să nu rezerve milioane de doze suplimentare de vaccin de la Pfizer.
  • Decizia ar putea întârzia livrarea unui al doilea lot până când producătorul își va onora comenzile pentru alte țări
  • Vaccinul dezvoltat de Pfizer este de așteptat să fie aprobat în această săptămână, iar în următoarele luni SUA ar urma să primească alte 100 milioane de doze.

Administrația Trump a ratat vara trecută șansa de a cumpăra milioane de doze suplimentare de vaccin de la Pfizer, decizie care ar putea face ca livrarea unui al doilea lot de doze să întârzie acum până când producătorul va onora alte contracte, scrie The Guardian.

Conform contractului său cu Pfizer, administrația Trump s-a angajat să cumpere un lot inițial de 100 de milioane de doze, cu opțiunea de a mai cumpăra ulterior o cantitate de cinci ori mai mare. În această vară, Casa Albă a ales însă să nu rezerve livrarea a încă 100 de milioane de doze pentru al doilea trimestru al anului 2021, potrivit unor surse care și-au păstrat anonimatul.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer este de așteptat să fie aprobat de către o comisie de oameni de știință de la Agenția pentru alimente și medicamente, în această săptămână, în următoarele luni urmând a fi livrare 100 milioane de doze. Nu se știe însă dacă Pfizer, care între timp și-a asumat angajamente față de alte țări, va putea îndeplini această ultimă solicitare în același termen ca înainte.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

Reprezentanții „Operațiunii Warp Speed” se vor întruni astăzi pentru a discuta planurile administrației Trump de a distribui și administra vaccinul. La întâlnire nu au fost invitați și reprezentanții echipei de tranziție a președintelui ales Joe Biden, care va urma să supravegheze cea mai mare parte a celui mai mare program de vaccinare din istoria SUA.

În această lună, în SUA urmează să primească autorizație de urgență și vaccinul de la Moderna. Până la sfârșitul anului se planifică distribuirea și administrarea a aproximativ 40 de milioane de doze de vaccinuri ale celor două companii – primele doze urmând să fie livrate în termen de câteva ore de la emiterea autorizației de la FDA.

Oficialii din domeniul sănătății îi avertizează pe americani să fie precauți, chiar și după vaccinare. Dr. Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecțioase al SUA, a declarat că „fără o atenuare substanțială, mijlocul lunii ianuarie poate fi un moment foarte întunecat pentru noi”.