• SUA au folosit doar 20% din dozele pe care le-au primit de la începutul campaniei de vaccinare
  • Planul era ca 20 de milioane de persoane să fie vaccinate până la finalul anului
  • Joe Biden a spus că în acest ritm, SUA ar avea nevoie de patru ani pentru a vaccina toată populaţia

Statele Unite ale Americii vor încheia anul vaccinând mai puţine persoane decât sperau, au recunoscut oficialii din administraţia Trump, potrivit Financial Times. SUA au folosit doar 20% din dozele de vaccinuri pe care le-au primit în ultimele trei săptămâni.

Sezonul sărbătorilor, vremea nefastă şi procesul complex de vaccinare au fost motivele, invocate de oficialii americani, pentru care au fost mai vaccinate mai puţine persoane din domeniul sănătăţii şi din azilele de bătrâni, faţă de planul iniţial.

Planul era ca 20 de milioane de persoane să fie vaccinate până la finalul anului, însă această bornă va fi atinsă abia în luna ianuarie. Cifrele publicate arată situaţia reală a campaniei de vaccinare din SUA: Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au declarat că puţin sub 2,6 milioane de persoane au fost vaccinainte, chiar dacă au fost distribuite 12,4 milioane de doze.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Moncef Slaoui, şeful Operaţiunii Warp Speed, a admis că numărul persoanelor vaccinate este mult mai mic faţă de toate aşteptările.

Unele state au declarat că numărul de vaccinări raportat este mai mic decât cel real, însă, cu toate acestea, Slaoui a spus că problemele de înregistrare a datelor nu explică diferenţa mare dintre aşteptări şi realitate.

Nancy Messonnier, directorul Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii, a dat vina pe mai mulţi factori. Ea a spus că o parte din problemă a fost că farmaciile care erau responsabile pentru vaccinare au aşteptat până când au fost sigure că au suficiente doze. De asemenea, ea a mai spus că spitatele şi azilele au fost nepregătoite să înceapă campania de vaccinare în mijlocul sărbătorilor de iarnă.

Ritmul în care se vor face vaccinările va fi crucial pentru reducerea numărului de infectări din SUA, unde mai mult de 330.000 de oameni au murit din cauza Covid-19. Miercuri, au fost raportate 3.903 de decese în SUA, în timp ce 125.000 de bolnavi sunt internaţi în spital.

Preşedintele-ales Joe Biden a tras un semnal de alarmă cu privire la ritmul lent de vaccinare, spunând că, în acest ritm, ar fi nevoie de patru ani pentru a vaccina toată populaţia SUA. Dr. Messonnier a declarat că se aşteaptă „numerele să crească săptămâna viitoare”.