Administraţia Vladimir Putin condamnă ingerinţele străine pentru destabilizarea Belarusului

  • Rusia condamnă ingerinţele străine în afacerile interne din Belarus
  • MAE rus: Rusia „observă tentative clare de ingerinţe externe cu scopul divizării societăţii şi destabilizării situaţiei din Belarus”
  • Sute de persoane au fost rănite, iar mii au fost reţinute în cursul protestelor din Belarus

Administraţia Vladimir Putin a denunţat, joi, tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului, în contextul protestelor masive izbucnite după realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Rusia „observă tentative clare de ingerinţe externe cu scopul divizării societăţii şi destabilizării situaţiei din Belarus”, a declarat joi după-amiază, potrivit cotidianului Le Figaro, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Rusia este principalul aliat al Belarusului. Cu toate acestea, înaintea scrutinului prezidenţial, Administraţia autoritaristă de la Minsk a acuzat Moscova că a trimis agenţi ai unei firme de securitate pentru destabilizarea Belarusului. Rusia a respins acuzaţiile, iar preşedintele Vladimir Putin l-a felicitat pe Aleksandr Lukaşenko pentru obţinerea unui nou mandat prezidenţial.

Opoziţia acuză fraudarea alegerilor

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. Comisia Electorală Centrală a anunţat că Aleksandr Lukaşenko a obţinut 80,23% din voturi în scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, iar principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, 9,9%.

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea impune sancţiuni Administraţiei din Belarus, în contextul în care scrutinul prezidenţial care nu a fost „nici liber, nici echitabil” a fost urmat de acţiuni de reprimare. Sute de persoane au fost rănite în cursul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine, iar mii de manifestanţi au fost reţinuţi.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut autorităţilor din Belarus să înceteze reprimarea protestelor.