Adrian Cioroianu: „Filosofia politică a României se bazează pe orice compromis cu prețul menținerii statului”

„O nouă arhitectură mondială – nu este scenariul pe care noi îl dorim.  Generația din care fac parte credea că prăbușirea comunismului va fi principalul eveniment. După 70 de ani avem un război în Europa. Am fi crezut că nu mai este posibil. Anul care a trecut au fost surprize pentru mulți dintre noi. (…)

Tratatul New Start este una dintre poveștile frumoase de la sfârșitul Războiului Rece”. Prin acest tratat, cele 2 mari puteri nucleare se angajau că nu mai măresc capabilitățile nucleare și se verificau reciproc. Sunt puține șanse ca Rusia și Vladimir Putin să o ia razna, să devină rebelii nucleari ai planetei. Până acum era puțin probabil ca Rusia să folosească armamentul nuclear. Retragerea Rusiei din Tratatul Start deschide cutia Pandorei: ce vor face Coreea de Nord, Iranul, China? Sunt regimuri instabile dar suficient de puternice să-ți genereze probleme la nivel mondial. Retragerea Rusiei din mecanismul de verificare deschide ușa pentru alți actori nucleari. Este vorba de un șantaj al Rusiei: arată SUA tigrul din junglă, descurcați-vă voi cu Coreea de Nord și Iranul. Retragerea Rusiei dă câmp mai liber unor țări cu comportament impredictibil. Nu cred că este o idee bună a lui Putin să facă ținte legitime din americanii din Ucraina. Este îngrijorătoare ideea pe care Putin o transmite rușilor: că Rusia este victima unei conspirații occidentale. În discurs, Putin s-a răfuit cu întreg Occidentul care este opus Rusiei, într-un aspect civilizațional. Este alarmant: Putin poate să dea naștere la orice escaladare. Putin a bombardat Ucraina pentru că a realizat că nu o poate controla. M-a șocat lungimea discursului lui Putin și promisiunile făcute. Românii își aduc aminte de un conducător care începuse cu promisiuni când nu mai simțea pământul sub picioare. Mi se pare că Putin trage societatea într-o atmosferă de război, economia rusă devine una de război. Acesta este un joc cu sumă nulă: orice victorie a adversarului este o înfrângere a ta. Și URSS a gândit așa și a pierdut. La începutul anilor 1990 aveam senzația că Rusia devine un stat european, bazat pe aceleași valori. Amenințările președintelui Putin nu sunt în regulă”, a declarat istoricul Adrian Cioroianu în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Fostul ministru de externe crede că Ucraina ar putea fi ultima mare carte pe care o joacă președintele SUA, Joe Biden, în cariera sa politică de cinci decenii:

„Varșovia a fost 80% reconstruită după al II-lea Război Mondial. Polonia este statul care a fost împărțit între lumea rusă și lumea germană. Polonia este o putere deranjantă între Germania și Rusia. Polonia este ca un ghimpe în coastă pentru autocrația Rusiei. Joe Biden a avut o săptămână bună. Cred că a fost un calcul bun ca Joe Biden să meargă la Kiev. Am o senzație că Joe Biden nu va mai candida în 2024. Ucraina ar putea să fie printre ultimele cărți importante pe care Joe Biden le joacă în cariera lui admirabilă. O bună parte din ce s-a întâmplat în acest an este în avantajul SUA. America este o putere mondială nu numai prin puterile sale intrinseci, ci și prin alianțele pe care le are. SUA au aliați în 4 colțuri ale lumii, aliații depind de americani. Nu vi se pare că prin tot ce i se întâmplă Rusiei parcă americanii îi fac atenți pe chinezi? Tipul de conducere pe care îl are Rusia acum mi se pare mai opac decât cel din China. Rusia este un stat enorm, este cel mai mare stat de pe suprafața pământului și spune că este amenințat. Doar 6% din granițele Rusiei se învecinează cu NATO. Cum poți să spui că ești înconjurat de NATO? (…) Va crește rolul politicii externe în campaniile prezidențiale. În alegerile interne, lumea nu era interesată de război. Prin acest război, unii au aflat unde este Ucraina pe hartă, unde este Kievul. Să nu fiți surprinsă dacă la alegerile viitoare din SUA – subiectele externe ar putea conta” .

În emisiunea OFF/OnTheRecord, Adrian Cioroianu a explicat ce înțeleg Ucraina și Rusia prin „victorie” :

„Estimez că războiul se va termina într-o formulă în care toți să poată spună că sunt victorioși. Partea proastă este că toți se pregătesc pentru un război de uzură și de durată. Va fi un armistițiu, pace nu va fi, va rămâne un conflict înghețat.

Până acum, Ucraina este victorioasă pentru că a rezistat. (…) Inteligența diabolică a lui Stalin a amestecat etnic populațiile fără a respecta granițele. Toate granițele fostei URSS sunt granițe politice, n-au legătură cu realitatea etnică. Granițele politice ale Ucrainei sunt unele, granițele etnice sunt altele. Estimez că linia frontului va ajunge să corespundă cu granița etnică. În teoria războiului, războiul nu începe când te atacă cineva, războiul începe când te aperi. La anexarea Crimeei, răspunsurile Ucrainei și Occidentului au fost extrem de palide. Calculul greșit al lui Putin a fost: mi-a mers cu Crimeea, o să îmi mai meargă. Putin inițial a vrut o schimbare de regim la Kiev. Ca pe Ianukovici, Putin l-a ajutat și pe Lukashenko. Putin vrea să rupă cât poate din Ucraina iar ucrainenii apără cât pot. Sunt surprins de puterea de rezistență a ucrainenilor. Pe termen lung, acest război de uzură poate să fie catastrofal. (…) Oare acest ajutor occidental prelungește conflictul? Ajutorul Occidentului se bazează pe decizii militare. Dacă nu dăm arme Ucrainei, Putin trecea ca prin brânză prin Ucraina. Și unde s-ar fi oprit? După 1 an, Zelenski este mai apropiat de UE, NATO, dar nici el nu știe unde vor fi granițele. Nu este rolul lui Zelenski să spună adevărul. Un lider trebuie să înflăcăreze. Dacă unei populații îi dai un țel, unii dintre oameni vor veni în spatele tău. (…) Se vor așeza la masă, dar s-au trecut cam multe linii roșii. Pe mine mă alarmează că nimeni nu mai poate da înapoi. Va fi un final al acestui conflict, nu o pace. Una este să pierzi 17% din teritoriu, alta este să ai distrugeri în toată țara” .

Adrian Cioroianu este de părere că încă din istorie filosofia României se bazează pe orice compromis cu prețul menținerii statului:

„Este o impresie falsă și face parte din capitolul – cum să ne punem mai multă cenușă în cap. Noi avem o altă tradiție politică față de polonezi. Uneori, polonezii au mers înspre bine, alteori au dus oiștea în gard. Filosofia politică a României se bazează pe orice compromis cu prețul menținerii statului. Pentru menținerea statului, România face orice compromis. Că plătim unuia tribut, că spunem sărut mâna unui sultan, totul este ca statul român să nu dispară. De când au apărut țările românești pe hartă, ele nu au dispărut niciodată. Atitudinea României este rodul unei experiențe istorice. polonezii au o altă filosofie. Credeți că polonezii de pomană au dispărut de 4 ori din istorie? Înainte de al II-lea Război Mondial, Polonia avea niște ambiții atât de mari încât Ribbentrop s-a cam jucat cu ei. Polonezii au o Republică Moldova de care trebuie să aibă grijă? Toată lumea bănuiește că noi ajutăm Ucraina dar noi nu ieșim să spunem. Noi avem călcâiul lui Ahile: Republica Moldova. Putin știe că dacă vreau să-i zgândăr pe români, bag bățul prin gard în Republica Moldova. (…) Sfătuiesc să nu fie crezută propaganda niciunei țări aflată în război. Propaganda este parte a războiului. Rusia n-are de ce să încurajeze un traseu pro-european în Republica Moldova. De unde a plecat tot scandalul cu Ucraina? de la Euromaidan. Treceți granițele din statele baltice în Belarus și o să vedeți diferențele” .

Cât despre problemele pe care România cu Ucraina – protecția minorității române, canalul Bâstroe – fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu, consideră că acestea au apărut artificial în dezbaterile ultimelor zile:

„Temele de dispută cu Ucraina au fost puse artificial pe tapet. Tema minorității românești din Ucraina este veche de 30 de ani. Tema Bâstroe eu o știu din 2004, când eram ministru de externe. Traian Băsescu a discutat cu Victor Iușcenko problema Bâstroe. Vi se pare întâmplător că au apărut acum 2 subiecte de mare impact în relația României cu Ucraina? Este în interesul nostru să sprijinim apropierea Ucrainei de UE, pentru că abia atunci le putem pune condiții, stegulețe. Toate statele de pe fața pământului au probleme cu vecinii. Prioritar cred că este ca Ucraina să rămână pe hartă suverană și independentă. Varianta cealaltă ar fi ca armata rusă să apară pe canalul Bâstroe și să spună: salut, fugiți de aici toți!” .

Exit mobile version