• Adrian Cioroianu: „Europa nu mai poate fi altceva decât o mare putere închegată din ce în ce mai mult”
  • Adrian Cioroianu: „Unele dintre propunerile Rusiei, cele referitoare la controlul armamentului, sunt de luat în seamă”
  • Adrian Cioroianu: „Rusia știe că va fi pe locul trei în orice dispută în următoarele decenii”

Invitat în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News, prof. univ. Adrian Cioroianu, istoric și fost ministru de Externe al României, face o radiografie a lumii politice de astăzi, aflată undeva la granița dintre război și pace. Interlocutorul lui Bogdan Nicolae vorbește despre rădăcinile istorice ale rușilor și ucrainenilor, dar și despre istoria Ucrainei, construită de Putin.

Și-a construit cumva președintele rus o argumentație similară cu cea folosită de Germania pentru a anexa Austria? Este o trimitere la rădăcinile istorice, la faptul că au fost întotdeauna împreună, că au fost un singur popor? Ținând cont și de întreg contextul actual, sunt forțate interpretările lui Putin?

„Eu cred că Vladimir Putin este un țar în cel mai clasic sens al cuvântului”

Nimic rău în asta. Nu suntem noi puși să-l judecăm, cei care trebuie să-l judece sunt cetățenii Rusiei. Problema este că interpretarea despre Ucraina este de înțeles, au fost mereu unul lângă altul. Dar, de pe altă parte, în istorie se cam știe – tot de câteva secole – că ucrainenii sunt alt popor. Voltaire, dacă vă puteți imagina, vorbea despre ucraineni că nu prea sunt ruși. Una, că nu vorbesc aceeași limbă, în al doilea rând au avut totuși o istorie, mă refer mai ales la partea asta de Vest de Nistru, diferită pe largi segmente de timp. Altfel, că au fost împreună bunăoară în Uniunea Sovietică, că au fost împreună și înainte în vremea țarului deseori, e un lucru de netăgăduit”, explică istoricul Adrian Cioroianu.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

„Noi de ce am vrut, amărâții ăștia din Estul Europei, de ce am vrut să intrăm în NATO?”

Cum se explică însă faptul că toți vecinii Rusiei vor, totuși, să se apropie de Occident? De ce Ucraina susține că își găsește siguranța, securitatea, prosperitatea, mai degrabă, într-o altă lume?

De ce nu reușește Rusia cu toată forța și plenitudinea puterii culturale să emane suficient încât să-i convingă pe ucraineni să-i țină în această sferă de prosperitate, de aderență la cultura rusă? 

„E o bună întrebare pentru că vorbim de o cultură de proporții imense, de o cultură pe care cred că orice om normal din Europa și din lume o admiră în toate domeniile. Și în același timp, puterea lor de atracție față de vecini e practic nulă. Ceea ce Joseph Nye  numea soft power. Cum se explică faptul că toți vecinii tăi vor totuși să se apropie de Occident?  Și asta nu începe cu domnul Putin. Cum vă spuneam, dânsul este un țar din succesiunea țarilor ruși. Asta se întâmplă de câteva secole. Adică, ca să te țină aproape, ar trebui să fii puțin cu mâinile legate la spate. Și am trecut și noi prin povestea asta în timpul lui Gheorghiu-Dej, că pe urmă Ceaușescu era deja mai rebel… Dar, revenim, de ce vrea Ucraina să se dea după regulile UE (…) Noi de ce am vrut, amărâții ăștia din Estul Europei, de ce am vrut să intrăm în NATO? Era frica, era chinul bunicilor noștri, era umilința părinților noștri care toate purtau un nume atunci, veneau de la Uniunea Sovietică. Ori această memorie istorică este greu de șters. Ea funcționează și în Ucraina. Altfel, vă dați seama, eu cred că orice ucrainean ar avea motive să-i simpatizeze pe ruși, cum și rușii ar avea motive să-i simpatizeze pe ucraineni, pentru că totuși este o vecinătate?”

„Nu știm nimic din ceea ce se întâmplă în China, dar, noi, în lumea liberă ne autocriticăm, suntem cei mai fragili.”

Unele dintre propunerile Rusiei sunt de luat în seamă. Cele referitoare la controlul armamentului sunt ok, pentru că Rusia știe că va fi pe locul trei în orice dispută în următoarele decenii. În unele domenii va fi deținută de China, în altele de SUA. Diferența este că noi nu știm nimic din ceea ce se întâmplă în China, dar noi în lumea liberă ne autocriticăm, suntem cei mai fragili. Uitați-vă la UE, e în prag de dispariție, an de an. UE e atât de fragilă, de vulnerabilă. Domnule Bogdan Nicolae, vine o epocă a imperiilor, să ne învățăm cu lucrul ăsta. China este un imperiu, americanii, la fel, sunt o republică imperială, Rusia, fost imperiu, Turcia, fost imperiu. Europa nu mai poate fi altceva decât o mare putere închegată din ce în ce mai mult”, conchide prof. dr. Adrian Cioroianu.