• NATO trebuie să aibă ca acţiune prioritară o revizuire a statutului organizaţiei astfel încât ţări membre precum Turcia şi Ungaria, care pactizează cu duşmanul, să fie avertizate şi chiar date afară.
  • Ucraina şi Israelul, state dornice să apere şi să se bată pentru valorile democraţiei şi nu doar pentru beneficii, ar trebui să fie primite imediat în NATO.
  • Adevăraţii membri NATO sunt cei care contribuie, nu doar beneficiază. Dacă Turcia nu juca alba-neagra şi Ungaria nu sabota, Putin era înapoi la Moscova, afirmă Adrian Sârbu la Ştiu.

Adrian Sârbu: Marea problemă a noastră, a României, a Europei şi a întregului univers democratic este că nu luăm în serios acest război. Credem că aceşti criminali, psihopaţi patologici, cu mâna pe butonul nuclear, se opresc. Nu. Pentru că ei ştiu foarte clar că sunt condamnaţi. De istoria noastră. Dar dacă istoria viitoare va fi a lor şi nu a noastră? Şi eu văd astăzi ca acţiune prioritară o revizuire, o reeditare a statutului NATO.

Nemo: Mai exact?

Adrian Sârbu: NATO nu poate să fie o organizaţie de apărare, în care nişte membri ai ei să pactizeze cu agresorul. Astăzi, Turcia, prin acţiuni şi declaraţii sabotează apărarea NATO.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

Nemo: Păi, Turcia poate o face din gelozie, poate nu-i sabotează…

Adrian Sârbu: Nu ştiu de ce o face, dar dacă tu eşti cu mine pe front şi tu lângă mine îmi generezi neliniştea că în loc să tragi în duşman, mă împuşti pe mine pe la spate, înseamnă că îmi creezi un set de întrebări. Şi eu cred astăzi că NATO e într-o în adevărata criză pe care trebuie să şi-o rezolve. Rezolvarea este schimbarea statutului NATO. Asta i-ar permite avertizarea Turciei, a Ungariei, inclusiv a Austriei, care e calul troian al Rusiei în Europa.

Nemo: Vă reamintesc declaraţia lui Erdogan, a fost alături de Nehamer.

Adrian Sârbu: Exact. Avertizarea lor: „Eşti cu noi sau împotriva noastră”, ceva ce pare de neconceput azi. „Dacă eşti împotriva noastră, afară!”

Dar astăzi avem o oportunitate. Sunt ţări care vor să se alăture NATO, atenţie, nu pentru beneficii. Şi acestea sunt Ucraina şi mai nou,Israelul. Nimeni nu a vorbit de apartanenţa Israelului la NATO. Deci eu cred că oportunistic NATO trebuie să acepte o schimbare de statut şi să înglobeze Ucraina şi Israelul mâine. Şi, mai mult, dacă Turcia continuă să joace cum joacă, să o dea afară. Ungaria, la fel. Nu puteţi voi, Turcia şi Ungaria să sfidaţi NATO, când aţi fost chemate la masă.

Cine erai tu, Ungaria? Un argat, un vasal al Uniunii Sovietice. Cine erai tu, Turcia? O ţară moartă după al doilea război mondial, moartă de foame, care, te-ai distins pentru că erai condusă de nişte militari kemalişti şi te-ai dus în Coreea de Sud de partea NATO şi te-ai remarcat, şi ai fost remunerată şi ai fost primită în NATO. Tu să vii astăzi să joci alba-neagra cu NATO?  Ieşi afară, dl. Erdogan, dl Orban, ieşi afară!

„Cine vrea în NATO?” „Israel”. „Da, ai forţă, te baţi?” „Da.” „Cine vrea? Ucraina?” „Ai forţă, te baţi? Ce vrei?” „Vreau să mă bat pentru NATO, vreau să apăr valorile democraţiei.” Aceştia sunt adevăraţii membri ai NATO, nu cei care beneficiază şi nu contribuie.

Pentru că, dacă Turcia nu juca alba-neagra şi Ungaria nu sabota, Putin era înapoi la Moscova.