• Un sondaj Mediafaz-ZF-Aleph News arată că 81% dintre respondenți vor să voteze doar acele partide/guverne care își asumă răspunderea pentru o creștere economică de 5% pe an, ceea ce ar duce la dublarea PIB-ului României în termeni reali în 15 ani
  • În ciuda oportunităților pe care le oferă România, nimeni din Parlament, Guvern, Președinție nu este interesat de economia țării, ci doar de business-urile personale, de bani, putere și democrativa cu blaturile ei.
  • Fiecare din noi e șeful PIB-ului și fiecare care are o afacere trebuie să se gândească la creșterea ei, la added value. Cine n-are afacere, să se gândească: n-aș putea să-mi fac și eu o afacere?, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Îți repet întrebarea, de la care așteptăm răspunsul tău. Ești de acord să votezi doar acele partide/guverne care își asumă răspunderea pentru o creștere economică de 5% pe an ceea ce ar duce la dublarea PIB-ului României în termeni reali în 15 ani? Hai să vedem ce ați votat. Ia uitați-vă,

Hofi: 81% vor.

Adrian Sârbu: Ia uite aici vor.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Nemo: Vor să dubleze PIB-ul României în 15 ani

Adrian Sârbu: Iară dau dureri de cap dlui Ciolacu. Și dlui Ciucă. Noi nu putem rata ca să nu numai să creștem PIB-ul, Hofi, și să ajungem această Elveție. Ca să nu ratăm, trebuie, așa cum ne spune spectatorul, cum ne spui tu, trebuie niște cetățeni care sunt la conducerea țării, temporar în Qatar sau pe drumuri cu Cătălin Cârstoiu, ca să îl facă primar, dacă nu-l retrag din cursă, și după aia cu alți candidați. Nimeni la butoanele economiei, nimeni la butoanele țării, nimeni, absolut. Ar trebui să-și asume această răspundere pe care spectatorii noștri … și dacă nu sunt ei, eu cred că sunt destul de mulți români care gândesc la fel și cărora noi le dăm, ție-ți dăm această această supapă. Nu-i mai înjura pe ăștia atât de mult că-i înjuri degeaba, că nu le pasă. Ei sunt la blat, la democrativă, la putere, la bani, la PNRR, la Qatar, la unde vrei tu, la Cotroceni. Pentru ei business-ul e business. Al lor. Economia României nu-i interesează.

Nemo: Și atunci eu să mă aștept că toate schimbările astea despre care vorbiți ei stau și să analizeze domnule care va fi impactul tehnologiilor noi și noilor oportunități

Adrian Sârbu: Nemo, nu interesează pe nimeni din Parlament, Guvern, Președinție ș.a.m.d. ce discutăm noi aici. Pe nimeni.

Îți place sau nu-ți place, noi vorbim nu în pernă, vorbim pentru mii, zeci de mii, sute de mii și mâine-poimâine, ideile astea se vor întâlni cu milioane de oameni care le așteaptă. Treaba e ultra simplă. Vrei să ai un cuvânt de spus în România și tot ce vorbim noi aici să nu fie cenaclu? Ok, dar du-te frumos și înscrie-te consilier, consilier independent.

Gândește-te că, dacă ai ratat-o pe asta, o să-ți pară rău, dar mai pot să prinzi parlamentar. Mai ai mult timp, mai ai ceva timp până în noiembrie. Dacă n-aduc ăștia alegerile parlamentare de Sfântă Mărie să treacă repede într-o horă nesfârșită și cu niște moaște a lui Sfânta Parascheva, care, sigur, nu-i de Sfânta Mărie, dar le putem comasa și pe astea.

Hofi: Chiar merg astea.

Adrian Sârbu: Hai să vedem puțin, Nemo. Ar trebui să te întreb un lucru simplu. Tu dacă ai fi șeful PIB-ului din România, cum l-ai face tu mare? Cum l-ai mări pe PIB-ul ăsta?

Nemo: Așa mări șoc, ce în trend, m-aș uita ce așteptări au oamenii, ce așteptări are piața.

Adrian Sârbu: Eu spun că fiecare din noi e șeful PIB-ului și fiecare care are o afacere trebuie să se gândească la creșterea ei, la added value. Cine n-are afacere, să se gândească: n-aș putea să-mi fac și eu o afacere?

Dincolo de ceea ce am încercat să-ți descriu simplu, natural, ce înseamnă creștere de PIB, care înseamnă creșterea bogăției tale, Nemo. Ia uite ce scrie aici. Simplu. Atragerea de investiții. Noi am vorbit. Noi avem o medie de 3-4 miliarde /ani investiții străine. România ar trebui să înghită 10 miliarde /an. Absorbție eficientă a fondurilor europene. Hai, mă, iar ați început, mă, să vorbiți de fonduri europene? Domnul Hofi, ia te rog să mă admonestezi. Iar vorbiți de fonduri europene, domnule, nu vă rușine? Lăsați, mă, banii ăia să se odihnească la Banca Națională. Ia uite mai departe. Creșterea productivității muncii. Ce poate să fie mai frumos decât să muncești mai puțin, să câștigi mai mult. Dezvoltarea sectoarelor cu valoare adăugată. Servicii. Și fii atent, politici fiscale și monetare. Șeful liberalilor din Ministerul Finanțelor, nu știu ce treabă o avea el și cu finanțele, și cu economia, domnul Boloș, alt Marcel. Zice, domnule, la anul creștem taxele? Bine, mă, Marcele, hai că ai venit și tu cu asta. Politici fiscale, da.

Pe de altă parte, un străin când vorbește despre România, atenție, când vorbește despre România, zice așa, domnule, puncte tare în România. Resurse naturale semnificative. Da, nu le explorăm. Nu, le iau străinii. Nu, nu le explorăm. Am lăsat gazul din Marea Neagră zeci de ani. Avem acum hărți care arată că avem metale rare. Au venit americanii, ăsta lucra la Obama. Poți să-ți dai seama, unul care a lucrat pentru Obama a venit să facă fabrica asta, să investească. N-o face el. Din tehnologii. Bravo lui, mulțumim. Să-l facem cetățean de onoare la Oradea și în tot județul Bihor sau în ce zonă metropolitană ar fi.

Independență energetică. Noi avem exces de curent, avem potențial de energie verde gârlă.

Resurse semnificative de producție agricolă și alimentare. Băi, așa vorbesc consultanții străini despre România.

Stabilitate politică. Până și pe asta o avem. Stabilitate monetară, foarte bună. Costuri mai reduse. E adevărat că românașii sunt mai ieftin decât puturoșii ăia din vest.

Tendință spre industria terțiară, adică spre servicii. Da, adică să mergem la servici, să nu facem nimic. Infrastructură IT bună, bună, iarăși bună. Alfabetizare IT. Vedem cel mai mare număr de IT-iști. Forță de muncă educată. Cu asta s-a cam terminat. Forța educată a plecat.

Prietenoasă, angajată față de UE. Românii sunt cu UE, dar nu vrea UE să fie cu ei, mai ales Austria.

Hofi: Asta e analiza Swat

Adrian Sârbu: Nu, străinii cred că există în România oportunități. Evident că ai și provocări, ai și challenge-uri, pe care tu te uiți în fiecare zi că viața ta e plină de challenge-uri, dar dacă tu te trezești dimineață și spui domnule, de ce nu crește PIB-ul ăla, că eu sunt supărat? Nu mai fi supărat, frate, fii vesel, te-ai născut dimineața încă o dată, nu te-ai născut mort. Zi mersi, fii vesel, pentru că economia crește și bazată pe nivelul tău de bună dispoziție și de gândire pozitivă. Nu fii trist, obosit, născut obosit, că n-ai ce face. Uite, îți dăm noi ce face acum.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News

Ești de acord să votezi doar acele partide/ guverne care își asumă răspunderea pentru o creștere economică de 5% pe an, ceea ce ar duce la dublarea PIB-ului României în termeni reali în 15 ani?

DA- 81%

NU – 19%

Ai fost de acord:

– cu implementarea votului electronic la toate alegerile din România, care să îți dea posibilitatea să îți exprimi punctul de vedere rapid, în orice decizie politică majoră;

– cu o creștere economică de peste 5% prin alocarea resurselor financiare rezultate din tăierea cu 20% a numărului bugetarilor și alocarea fondurilor europene către antreprenori, operatori privați și către proiecte românești;

– să îi alegi direct pe cei care ocupă principalele funcții în stat și în administrație;

– ca pentru accederea în orice funcție publică, fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract, în baza căruia să fie evaluat anual, de către cei care l-au votat;

– că administrația publică trebuie digitalizată, eficientizată, în așa fel încât să îți servească rapid nevoile legitime la costurile cele mai mici;

– ca în administrație să fie propuși și votați manageri cu performanță din companiile private și din corporații, și nu din activul partidelor;

– ca personalul bugetar să fie limitat la 500.000 din 1.300.000 câți sunt în prezent;

Citește și