- Adrian Sârbu: Referendumul trebuie introdus în mecanismul luării deciziilor.
- Adrian Sârbu: Democrativa este absolutizarea unui monopol al partidelor.
- Adrian Sârbu: Guvernările din timpul lui Iohannis nu au făcut nimic.
„Partidele de azi sunt comuniste în structură și funcționare, mafiote în interese și democratice în numele lor, sau cu numele lor”, afirmă Adrian Sârbu la ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, redifuzată pe 6 mai, la ora 22:00.
Advertisment
„Comunismul lui Ceaușescu s-a dus, dar aroganța a rămas în codul genetic al fiecărui politruc. Trăim în România democrației partidelor, a Democrativei. Îi înjuri și nu te duci la vot. Îi înjuri și când te duci la vot, și când te întorci.
Cum a ajuns Democrația să deraieze în România? Cum a ajuns România să fie condusă de impostori-doctori, de non-lideri?
Democrația e ca aerul, îl poți respira dacă-l ții curat. Nu m-am gândit niciodată cât costă kilogramul de Democrație, dar e o stare. Cred cu tărie că Democrația este ipostaza socială a libertății individuale”.
Recomandări
Democrație versus Democrativă
„PNL-PSD, zisă și „Democrativa”, e expresia absolut evidentă a monopolului politic.
De ce trebuie partidele să fie asociații, ONG-uri, fundații care sunt diferite față de orice altă organizație? De ce „organizația pentru promovarea panseluțelor” nu poate să propună o panseluță independentă?
Politician e un cuvânt de cinste. Politruc e o funcție, e o meserie. Diverși cetățeni ajunși la putere folosesc expresii ca „populație”, „oameni”, dar asta în timpul mandatului. Când ne apropiem de alegeri, sunt „dragi alegători” și „iubiți pensionari”.
Democrativa e o evoluție aberantă, este deriva Democrației, pentru că democrativa e absolutizarea unui monopol. Dacă ne uităm puțin la listele cu primari independenți, vedem că sunt 70, iar partidele au mii.
Unii sunt mai egali decât alții”.
România, în pericol
„Nu e îmbucurător cum au votat spectatorii noștri. 93% sunt de acord ca partidele să nu mai fie finanțate din bugetul public. 7% sunt exact numărul bugetarilor. Ce se întâmplă cu ei? Într-o formă sau alta, sunt legați de partid. Cum să nu vrea să-și ia banii de unde și-i iau? O părere.
Vorbim de un monopol. Monopolul s-a născut prin acțiuni politice, acțiuni guvernamentale.
Într-o democrație, toți trebuie să aibă condiții egale.
Dacă prin practici meritocratice, PNL sau PSD sau orice alt partid ar fi răspuns nevoilor cetățenilor, și l-ar fi votat 3, peste un an îl votau 5.
Astăzi, reprezentanții așa-zisei clase politice din România sunt baronii, gușații, stăpânii, oligarhii României. S-au îmbogățit dintr-un job public din care nu aveau cum să se îmbogățească. Problema e că le vin bani direct de la stat, când toate partidele ar trebui să se finanțeze în forme consacrate în alte state – nu în țările europene.
Nu trebuie să ne întoarcem înapoi la comunism. În comunism, ideea de libertate individuală, de drept, de creativitate nu există. Pericolul este vizibil în lume. Se repolarizează lumea între dictatori oligarhi și democrații. De ce în America nu e nicio „Democrativă”? La noi s-a petrecut o deviere”.
Cum spargem monopolul?
„Partidele uită de votanți când ajung la putere. Guvernul trebuie să aibă altă structură. Referendumul trebuie introdus în mecanismul luării deciziilor. Sunt foarte mulți oameni învățați, capabili în țara asta. Tu ești unul dintre ei, dacă ți-ai arătat disponibilitatea de a ocupa o funcție publică, măcar un mandat. Trebuie să ne reinventăm, să reinventăm partidele și liderii care să ne reprezinte, guvernanța României.
Vom veni cu proiectele pe care ți le-am promis – că vorbim de votul electronic, de schimbarea Constituției, de strategie de Apărare sau Educație.
Democrația a deraiat și trebuie să o repunem pe linie”.
Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News
Ești de acord ca partidele să NU mai fie finanțate din bugetul public?
DA – 93%; NU – 7%
Ai fost de acord că:
cei pe care i-ai mandatat să-ți reprezinte puterea în localitatea și județul tău o exercită în beneficiul cercului lor de interese.
listele de susținători pentru alegerile locale și județene trebuie desființate.
listele de candidați să fie propuse de: cetățeni, partide politice și de orice organizație non-profit.
Citește și
- Adrian Sârbu: Suntem în al Treilea Război Mondial. „Liderii” României nu văd asta încă. Cine ne apără?
- Adrian Sârbu: România trebuie reconfigurată. Putem din 3400 de UAT-uri să avem doar 120
- Adrian Sârbu: Școala de stat nu îi pregătește pe elevi pentru viitor. Elevii trebuie să învețe la privat
Partenerii noștri