• Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, este un prim semn că românii au început să se deștepte. Prin votul lor, Democrativa PNL-PSD s-a spart.
  • Demisiile liderilor Democrativei, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, după eșecul la prezidențiale au creat un vid de putere, pe care sunt însă obligați să-l acopere până vom avea un nou președinte, Parlament și Guvern
  • Calificarea lui Călin Georgescu și a Elenei Lasconi în turul 2 a aruncat un val de panică asupra românilor pe care actualii lideri îl întrețin, în loc să calmeze opinia publică în interiorul și exteriorul țării.

Te identifici cu „Deșteaptă-te, române”? Este întrebarea în jurul căreia au gravitat discuțiile miercuri seara, la ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, de la Aleph News.

O temă a acestei dezbateri a fost rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, care au spart Democrativa, prin demisiile lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu de la conducerea PNL și PSD în urma ratării turului 2, dar au creat un vid de putere.

S-a spart Democrativa

„Noi trăim într-o criză de zece ani. Tu să ai un președinte care să nu-și facă treaba 10 ani și să n-ai posibilitatea să-l amendezi. Pentru că asta e situația noastră. Avem o Constituție pe care noi îți tot spunem că trebuie să o amendezi. Așa cum ți-am spus, să te duci la vot duminică.

Recomandări

CUM ARATĂ VIITORUL SIRIEI?
UNDE A DISPĂRUT FICO
D. DAVID: MANUALE INSUFICIENTE
ZELE VEDE O ȘANSĂ ÎN TRUMP
MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS

Nu 54%, 94%. Poate tu ne-ai ascultat că ai fost aici. Dar nu ți-ai luat și rudele. N-ai vorbit cu ei, n-ai simțit starea de panică. Și până la urmă ai câștigat. Pentru că cel mai grav lucru din ultimii 35 de ani, și anume, Democrativa PSD-PNL, s-a spart. Și să sperăm că nu se va reface după ziua de duminică.

Sunt convins, că astăzi, unde am ajuns, e un progres față de ziua de sâmbătă sau de duminică dimineață. Pentru că, Democrativa, această construcție nefirească pe corpul politic, social și economic al României, s-a demolat.

Ciucă și Ciolacu credeau că vor câștiga prin neprezentare. Nu s-au dus la nicio dezbatere. Totul s-a machiat, s-au construit niște decoruri pentru ei. Nu mai spunem câți bani au cheltuit din banii noștri (…) după care au plecat”, a afirmat Adrian Sârbu.

Vid de putere. Cine trebuie să-l umple?

„Ciolacu, în momentul când și-a dat demisia, trebuia să realizeze că el are răspunderi și față de România, pe care nu mai este în stare să le exercite, în caz că România are o situație de criză și să-și spună că, dacă a contribuit decisiv la găurirea bugetului României grav, decisiv, major, substanțial, vreo 17 miliarde de euro anul ăsta numai, a contribuit decisiv și la creerea unui vid de putere, de autoritate, care arată, de fapt, că fără Guvern, cu Guvern, România merge mai departe. Asta-i lecția.

Domnule, cine umple vidul lăsat de acești non-lideri, foști lideri ai României? Să stea până îl predau, să-și facă jobul că sunt plătiți din banii noștri. Deci eu cred că domnul Klaus Iohannis ar trebui să se trezească mâine și să administreze orice tranziție de putere a lui, în primul rând, de la Cotroceni.

N-ar fi normal să convoc CSAT-ul să aibă pe ordinea de zi un singur subiect, nu vulnerabilități la adresa României. Nu! Să spun așa, dragă CSAT-ule, cine-i CSAT? Ciolacu, Ciucă și alții.

Hai să vedem cum ținem țara pe linia de plutire, cum asigurăm partenerii, partenerii politici, partenerii strategici, partenerii de business. Fraților, suntem într-o tranziție parte a democrației Noi nu știm cine câștigă astăzi.  

România merge înainte. Actualul guvern trebuie să pregătească un buget, că vine altul și România trebuie să funcționeze. România intră în iarnă are de asigurat copiilor, oamenilor, căldură, condiții, transport și așa mai departe.

Asta ar trebui. Domnilor, poporul român așteaptă de la voi să vă faceți treaba până la capăt. N-ați fost capabili până acum, dar nu plecați și lăsați totul ca-n tren.

Deci, acești domni plătiți de noi, să-și facă treaba și să împrăștie această ceață a non-administrării României și a vidului de putere. Domnul Iohannis, ești la putere până în 21decembrie. Domnul Ciolacu, ești la putere până predai guvernul. Ocupați vidul, răspândiți ceața, terminați cu panica pe care o aruncați în români”, a spus Adrian Sârbu.

Ce se alege de România?

„Jumătate dintre români s-au dus la vot să obțină un răspuns, să-și arate o nemulțumire, până la urmă, că asta am văzut din voturile lor. Și faptul că a ajuns Călin Georgescu să aibă aproape 23% și Elena Lasconi, undeva la 19,17%, da, asta arată o nemulțumire.

Dacă acești cetățeni s-au calificat în turul 2, ai trei opțiuni. Pentru ea, pentru el sau împotriva lor. Dar să faci din asta tragedie națională,

să-i mai găsești de lucrul lui Iohannis, să mai convoace CSAT-ul, când el n-a convocat CSAT-ul când a fost atacată Ucraina. Când a fost atacată România cu drone a stat două săptămâni până să convoace CSAT-ul. Și acum convoacă CSAT-ul, că ăsta e un pericol la securitatea națională?

Avem o țară bolnavă și cu niște oameni nemulțumiți că fac parte din acest organism bolnav. Votul de duminică, 24 noiembrie, asta înseamnă. Vrem altceva.  

Noi nu discutăm aici că nu e bună Lasconi sau că nu e bun Georgescu. Îi discutăm ca și câștigători, ca și concurenți în turul 2.

Nu spunem noi cuiva votează-nu votează. Eu spun că eu votez împotriva lor.  Votez și la parlamentare împotriva partidelor. Pentru că eu cred într-un Parlament, ca și tine, format din indivizi votați, votați direct. Asta cred eu. Și cine crede ca și mine va urma asta.

Și cred că România are nevoie de schimbări de guvernanță. Și că astăzi o Românie care e mai bine ca niciodată a calificat doi concurenți la președinție. Cu bune, cu rele”, a susținut Adrian Sârbu.  

Rezultatele sondajului Mediafax – ZF – Aleph News

76% dintre respundenții sondajului Mediafax-ZF-Aleph News spun că că se identifică cu „Deșteaptă-te, Române!”, iar 24% nu.   

„Aș vrea să-ți povestesc ce simt de fiecare dată când simt aceste versuri în mine nu există să nu trăiesc o stare de beatitudine, o stare de sublim. E ca și cum aș fi respirat prima dată aer când m-am născut. Asta înseamnă pentru mine 1 decembrie și asta înseamnă pentru mine Deșteaptă-te, române! Trăiesc o stare pe care sper să o trăiască cât mai mulți români.

De 1 Decembrie și încearcă să te încarci cu acest cântec, cu istoria acestui cântec, cu ce are fiecare secundă, fiecare notă din el, din istoria poporului român de sute de ani în care nu a fost ceea ce trebuia să fie și în care astăzi este și ar putea să fie mult mai mult. Un cetățean demn și respectat, nu așteptând respectul altuia, ci câștigându-l.

Este o obligație ca de fiecare 1 decembrie să ne redeșteptăm, să ne întrebăm cine suntem, să ne uităm în urmă, să ne uităm înainte, să ne căutăm liderii, că prin lideri am promovat în lume, dar liderii s-au născut dintre noi. Nu pot exista lideri fără popoare puternice și orice popor puternic este un popor în care fiecare, tu vrea și crede că poate să fie puternic.

Te duci duminică la vot, de data asta fredonând „Deșteaptă-te, române!”, deci, mai motivat să te duci la vot, nu 58%, nu 48%, nu 40%. Nu. Te rog să mergi și votezi cum crezi, votezi cu obligația de a vota pentru viitorul României, pentru viitorul copiilor tăi și, dacă votul de duminică n-o să te ducă unde așteptai, reamintește-ți că sâmbătă erai într-o situație mai puțin plăcută. Reamintește-ți că în decembrie 89 erai în comunism negru, nord-coreean și ai avut puterea cu sacrificii să te rupi de acest comunism.  

Liderii ți-i alegi și ți-i mandatezi. Nu-ți vin din cer, nu ți-i aduce Dumnezeu. Se nasc dintre ai tăi. Și îți cauți liderii, îi mandatezi. Dacă liderii ăștia ești tu, votezi pentru tine. Dacă nu ești tu și nu e nimeni, votezi în alb pentru că votezi pentru viitorii lideri și mergem înainte”, a spus Adrian Sârbu.  

Citește și