• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 66% din cei 10.000 de respondenți sunt de acord cu implementarea votului electronic la toate tipurile de alegeri din România, iar 34% împotrivă.
  • Dacă liberalii sunt într-adevăr preocupați de interesul cetățeanului și de economii la buget, ar trebui să susțină introducerea votului electronic
  • Votul electronic le-ar aduce liberalilor mai multe procente la alegeri decât votul clasic, afirmă Adrian Sârbu.

Hofi: Tehnologia digitală îți permite să votezi direct, instantaneu și sigur. Te întreb: Ești de acord cu implementarea votului electronic la toate alegerile din România? Pronostic 66% Da.

Adrian Sârbu: Iată că avem o soluție pentru Rareș Bogdan. Nu ne mai costă un miliard de euro, ne costă 100 milioane de euro. Vrei să fii Rareș Bogdan un minut?

Hofi: Eu am vorbit frumos…

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

Adrian Sârbu: Votanții, electorii noștri, ăștia 10.000 care au votat pe site-uri și în social-media… nu sunt mulți,

Hofi: Nu am batistuță.

Adrian Sârbu: Uite, pot să te ajut un pic. Domnul Rareș Bogdan, cu ajutorul electorilor noștri, v-am dat o soluție. Puteți face o economie de sute de milioane de euro, pe care să-i rutați în interesele PNL-PSD, că nu o să-i rutați în interesele noastre, nu credem asta, sunteți de acord să implementați votul electronic la alegerile din iunie? Unde vă aflați dl.Rareș Bogdan, vă rog, sunteți de acord?

Hofi: Nu suntem de acord pentru că nu mai putem să spunem că facem economia aia de 350 milioane.

Adrian Sârbu: Nu ați spus dvs că vă interesează interesul cetățeanului din România, liberal și nonliberal?

Hofi: M-am răzgândit, sunt de acord, dar e scump că trebuie să facem sistem electronic și costă mult mai mult.

Nemo: Ei, costă mult mult.

Adrian Sârbu: Și dl. Ghiță nu mai e în România. Sebastian Ghiță, ai auzit de el? Crezi că poate fi implicat să facă repede un soft?

Hofi: Un Asesoft (n.r. grupul de firme deținut de omul de afaceri Sebastian Ghiță)

Adrian Sârbu: Să facă un Asesoft. Ia zi, Nemo, putem implementa votul electronic până la alegeri?

Nemo: Bineînțeles, oricând putem să-l implementăm.

Adrian Sârbu: Dacă nu, vorbim cu Google.

Hofi: Am încredere în liderii lumii. Unul dintre ei este Mark Zuckerberg, stăpânul Facebook și Instagram, acolo unde votezi zi de zi.

Nemo: Dar de ce să le facă pe Facebook? Nu am avut platformă, nu de vot online, dar unde îți puneai datele, când am făcut recensământul?

Hofi: Tu te-ai recenzat online?

Nemo: Da, bineînțeles.

Adrian Sârbu: Nu-i o problemă cu Facebook. Și Google are aplicația VoteMeApp, și, dacă cumva avem vreun neprietenie cu Google, ne ducem la colegii noștri de NATO și de UE, Estonia, care votează electronic fără nicio problemă.

Hofi: Pierdem totuși ceva. Vrei să-ți arăt o imagine pe care nu o vom mai putea vedea dacă mergem la votul electronic? Nu poți să mergi să votezi ce vrei tu. Dacă nu ești mulțumit, te duci și îți faci căsuța ta și votezi cu Chuck Norris, cu ștampila pusă corect, nu atinge linia. Cred că trebuia să-l ia în considerare.

Nemo: Tu glumești…

Hofi: Nu glumesc.

Nemo: Dar asta s-a întâmplat în Nevada cu Niki Haley, ai văzut ce voturi a primit, nu?

Hofi: Ca să explicăm. În statul Nevada, nu a avut voie să candideze Donald Trump la alegerile primare, între republicani, și favorita nr.1 după el era Nikki Haley pe care au votat-o doar 33%. Și alții au putut să voteze că nu vor niciunul dintre candidați. Mie de aceea îmi convine sistemul electronic. Și faptul că nu mergi la vot este un vot de blam. Trebuie ca cineva să ia în considerare acest lucru.

Nemo: Hai să le punem și lor opțiunea  asa, indiferent dacă vor fi sau nu comasate, pune-le. Nu-i vreau pe niciunul dintre candidații ăștia.

Hofi: Asta spun eu. Pentru că aud des vrăjeala asta: „hai, dar poți să te duci să anulezi votul”. Dar nu vreau să anulez votul. Dacă anulez votul, aia e o greșeală. Eu vreau să arăt că nu vreau pe nimeni de aici.

Adrian Sârbu: Erai supărat când ți-am spus că nu trebuie să ne ocupăm de repornirea, resetarea vieții politice din România, ci noi trebuie să ne ocupăm de resetarea democrației. Tu asta spui: „domne, aș dori să schimb Constituția și non votul să fie un vot”. Tu asta spui, da? Sună frumos, nu? Deci putem face asta?

Nemo: Putem și ar fi o urgență. Ar trebui să o facem cât mai repede.

Adrian Sârbu: Și tu, care ești mai circumspect, simți, așa, vreun risc?

Nemo: Cu orice risc. Mai mare e riscul ăsta cu votul clasic. Am văzut furturi cu sacii. Au fost atâtea știri cum au dispărut voturi cu sacii. La votul electronic nu văd un risc mai mare.

Adrian Sârbu: Deci ești părere că putem vota.

Nemo: Bineînțeles.

Adrian Sârbu: Bun, iată că am ajuns la o concluzie împreună. Nu ne-am fi așteptat.

Hofi: Nici eu.

Adrian Sârbu: Mulțumim electorilor care ne-au dat o soluție pentru dl. Rareș Bogdan și pentru PNL. Eu sunt convins că, dacă se va vota electronic, PNL va lua mai multe voturi decât dacă se va vota clasic, la comasare.

Hofi: Comăsuța

Adrian Sârbu: Comăsuța…

Citește și