• Două aeronave rusești au interceptat un Air Force B-52 american deasupra Mării Negre.
  • Rușii s-au apropiat de aeronava americană la o distanță de 30 de metri.
  • Americanii au trimis aeronava pentru a arăta solidaritate față de NATO.

Două aeronave rusești au interceptat un bombardier Air Force B-52 deasupra Mării Negre, conform unei declarații emise de liderul Forțelor Aeriene din Statele Unite și Comandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa și al Forțele Aeriene din Africa.

Piloții ruși au trecut pe lângă aeronava B-52 la o distanță de 30 de metri de botul acesteia. Aeronava americană B-52 s-a confruntat cu turbulențe, iar spațiul de manevră i-a fost limitat, relatează CNN.

Manevrele operate de piloții ruși au fost declarate nesigure și lipsite de profesionalism.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Acțiuni de felul acesta nu fac decât să crească posibilitatea unei coliziuni în aer. Astfel de acțiuni nu pot fi argumentate în niciun fel și nu sunt conforme cu normele de zbor internațional”, a declarat Jeffrey L. Harrigian, General al Forțelor Aeriene din Statele Unite și Comandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa și al Forțele Aeriene din Africa.

„Aeronavele rusești se aflau în spațiul aerian internațional și au pus în pericol operațiunea de zbor a aeronavei americane. Ne dorim ca acestea să opereze conform standardelor internaționale stabilite în vederea prevenirii accidentelor”, a adăugat acesta.

Aeronava Air Force B-52 a zburat vineri deasupra a 30 de țări NATO pentru a demonstra solidaritate.

Demonstrația s-a realizata pe fondul tensiunilor continue dintre America și Rusia. Un alt motiv este și numărul mare de întrebări cu privire la relația dintre Trump și alianță, având în vedere că liderul Americii a decis recent să reducă trupele americane din Europa.

Relația dintre America și NATO a fost chestionată mai ales după ce Trump a criticat statele membre pentru că nu au alocat 2% din PIB pentru sistemul de apărare.