Afectată grav de COVID, India se pregătește de cel mai puternic ciclon din ultimele două decenii

ritual indian pe timp de furtuna si pandemie covid, 16 mai 2021.

Relatives of a person who died of reasons other than COVID-19 perform rituals in Periyar river during heavy rains in Kochi, Kerala state, India, Saturday, May 15, 2021. With cyclonic storm "Tauktae" intensifying over the Arabian Sea, the southern state is receiving heavy rains amid a lockdown imposed to curb the spread of coronavirus. (AP Photo/R S Iyer)

Deja afectată de un val de coronavirus, India începe să se confrunte cu cea mai puternică furtună din regiune din 1998 încoace, relatează BBC. Ciclonul ar urma să lovească țărmul în această seară.

Statul Gujarat din vestul Indiei s-a pregătit în ultimele zile pentru ciclonul Tauktae. Cel puțin șase persoane au murit și mii de persoane au fost evacuate în ultimele două zile, pe fondul ploilor abundente care însoțesc furtuna.

Departamentul de meteorologie a declarat că furtuna s-a intensificat acum într-o „furtună ciclonică extrem de severă”.

Atât Gujarat, cât și statul vecin Maharashtra sunt în stare de alertă maximă, pe fondul previziunilor de ploi abundente și vânt puternic.

Ciclonul survine pe fondul unui al doilea val devastator de COVID, care a copleșit sistemul de sănătate din India. Cazurile de coronavirus sunt în scădere în ambele state, dar acestea încă se recuperează de pe urma efectelor celui de-al doilea val devastator.

Meteorologii se așteaptă ca furtuna să atingă țărmul în statul Gujarat luni seară, cu viteze ale vântului de până la 160 km/h.

Campania de vaccinare, oprită de ciclonul Tauktae

Peste 150.000 de persoane din zonele joase ale statului au fost deja mutate în adăposturi, provocând temeri legate de posibile noi focare de epidemie în următoarele săptămâni. Guvernul federal a ordonat, de asemenea, oprirea campaniei de vaccinare în mai multe orașe de coastă considerate a fi în pericol.

Furtuna se adaugă, de asemenea, la provocarea cu care se confruntă spitalele și centrele COVID din India – capitala Maharashtra, Mumbai, de exemplu, care se află pe coastă și se află în stare de alertă maximă, a mutat deja 580 de pacienți pozitivi la Covid de la centrele dedicate la alte spitale, ca măsură de precauție.

De asemenea, orașul a anunțat că aeroportul său va fi închis între orele 11:00 și 16:00, ora locală.

Oficialii au sfătuit populația să rămână în case, anticipând drumuri inundate, linii electrice deteriorate și copaci dezrădăcinați din cauza ploilor abundente și a vântului puternic.

Mii de bărci de pescuit din largul coastelor celor două state s-au întors în port, iar sute de nave comerciale au fost rugate să se reorienteze.

Exit mobile version