• Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va conduce noul guvern afgan.
  • Prioritatea noului guvern ar fi salvarea de la prăbușire a unei economii muribunde a Afganistanului.
  • Baradar, care conduce funcția politică a talibanilor, va fi secondat de mullahul Mohammad Yaqoob.

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va fi cel care va conduce noul guvern al Afganistanului, țară recent redenumită de către talibani, ca „Emiratul Islamic al Afganistanului”. Guvernul taliban urmează să fie anunțat în curând, au declarat vineri surse din grup, citate de Reuters. Prioritatea noului guvern ar fi salvarea de la prăbușire a unei economii care se confruntă cu seceta şi ravagiile unui conflict care ține de mai bine de 20 de ani și care a dus la moartea a aproximativ 240.000 de afgani, înainte ca forțele SUA să finalizeze o retragere tumultuoasă la finele lunii august.

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, a ajuns, pe 21 august, la Kabul pentru a negocia cu alți reprezentanți ai talibanilor noua guvernare afgană. Miza este dacă talibanii pot guverna o țară care se confruntă cu o criză economică, un dezastru umanitar şi amenințări la adresa securității şi stabilității din partea grupurilor jihadiste rivale, inclusiv o ramură locală a Statului Islamic.

Baradar, care conduce funcţia politică a talibanilor, va fi secondat de mullahul Mohammad Yaqoob, fiul mullahului Omar, şi de Sher Mohammad Abbas Stanikzai, în funcţii de conducere în guvern, au spus trei surse.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
„ECHITATEA POATE SALVA EDUCAȚIA”

Haibatullah Akhundzada, liderul religios suprem al talibanilor, se va concentra pe probleme religioase, a spus o altă sursă talibană.

Talibanii, care au ocupat Kabul pe 15 august, după ce au străbătut cea mai mare parte a ţării, s-au confruntat cu rezistență în Valea Panjshir, unde au fost raportate lupte grele şi victime. Câteva mii de luptători ai malițiilor regionale și rămășițe ale forțelor armate guvernamentale s-au adunat în vale, sub conducerea lui Ahmad Massoud, fiul fostului comandant al mujahidinilor Ahmad Shah Massoud.

Negocierile au rezultat un eșec economic

Eforturile de negociere a unei soluții nu au dus la un rezultat favorabil oricărei părți. Fiecare parte învinuind-o pe cealaltă pentru eșecul economic.

Guvernul interimar ar urma să fie format exclusiv din membri talibani şi ar include 25 de ministere, cu un consiliu consultativ, sau shura, format din 12 erudiți musulmani, a adăugat sursa. De asemenea, în termen de şase până la opt luni este planificată o loya jirga, sau o mare adunare, care reunește bătrâni şi reprezentanți din societatea afgană pentru a discuta despre constituție şi structura viitorului guvern.

Toate sursele se așteptau ca cabinetul guvernamental interimar să fie finalizat în curând, unii spunând că va fi stabilit vineri, în timp ce alții spun până la mijlocul săptămânii viitoare.

Legitimitatea guvernului în ochii donatorilor şi investitorilor internaționali va fi crucială. Grupurile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe iminente, iar economia, bazată de ani de zile pe milioane de dolari de ajutor extern, este aproape de prăbușire.

Talibanii au aplicat o formă radicală a şariei, sau a legii islamice, în special asupra femeilor, când a guvernat, în perioada 1996-2001. De această dată, mișcarea a încercat să prezinte lumii o faţă mai conciliantă, promițând să protejeze drepturile omului şi să se abţină de la represalii împotriva dușmanilor.