Afirmațiile și măsurile luate de Donald Trump, de-a lungul timpului, în contextul pandemiei de coronavirus

Afirmațiile și măsurile luate de Donald Trump, de-a lungul timpului, în contextul pandemiei de coronavirus Sursă foto: Profimedia
  • Donald Trump a minimalizat pericolul virusului.
  • Pe 21 ianuarie, când Statele Unite anunțau primul caz de COVID-19, Donald Trump le transmitea americanilor că o să fie bine.
  • La început de aprilie, Trump recomanda purtarea măștii de protecție, însă nu considera că e cazul să-și urmeze propriul sfat.

Încă de la confirmarea primului caz de coronavirus în Statele Unite, Donald Trump a minimalizat pericolul virusului. A susținut permanent că are situația sub control și deși le-a recomandat americanilor să poarte mască, n-a fost deloc un exemplu.

Pe 21 ianuarie, când Statele Unite anunțau primul caz de COVID-19, Donald Trump le transmitea americanilor că o să fie bine. Totuși, în ultima zi a lunii, președintele interzicea accesul în țară celor care vin din China. Și la final de februarie, liderul de la Casa Albă avea declarații la fel de optimiste, deși solicita Congresului un ajutor de urgență de peste 1 miliard de dolari, iar primul caz de transmitere comunitară era confirmat în SUA.

Pe 11 martie, din ordinul lui Trump, a fost instituită o interdicție de zbor și pentru Europa, iar două zile mai târziu, Statele Unite intrau în stare de urgență.

La mai puțin de două săptămâni distanță, președintele american anunța redeschiderea țării, cel mai târziu pe 12 aprilie. Nu s-a întâmplat așa.

În schimb, la început de aprilie, Trump recomanda purtarea măștii de protecție, însă nu considera că e cazul să-și urmeze propriul sfat. Și tot atunci a început să laude excesiv hidroxi-clorochina, un tratament care a demonstrat mai multe efecte secundare decât rezultate, în tratarea coronavirusului.

21 ianuarie

Primul caz de coronavirus confirmat în SUA
Trump: „E doar o singură persoană care a venit din China. Avem situația sub control. O să fie bine“.

31 ianuarie

Trump interzice intrarea în SUA pentru persoanele care au fost în China.

24 februarie

Trump cere un ajutor de urgență de 1,25 miliarde de dolari, dar susține că „virusul e sub control”.

26 februarie

Prima transmitere comunitară confirmată în SUA. Trump: „Suntem cu adevărat pregătiți”.

11 martie

Trump interzice intrarea în SUA pentru persoanele care vin din Europa.

13 martie

Trump declară stare de urgență, dar nu e de acord cu testarea celor care n-au simptome. „O să treacă”.

24 martie

Trump spune că vrea să deschidă țara până pe 12 aprilie.

3 aprilie

Trump recomandă americanilor să poarte mască, dar spune că el, probabil, nu va face asta.

4 aprilie

Trump: „Luați hidroxiclorochină, ce aveți de pierdut?”