• Virologul chinez Li-Meng Yan a susținut recent că are „dovezi științifice solide” că noul coronavirus a fost creat într-un laborator.
  • Virologi renumiți și autorități din domeniul sănătății publice au respins concluziile dr. Yan cu privire la caracteristicile „suspecte” ale virusului, care ar indica intervenția umană, potrivit cotidianului The New York Times.
  • Ο mențiune de pe prima pagină a studiului arată însă că virologul chinez lucrează pentru un grup condus de Steve Bannon, fostul consilier de campanie al lui Trump.

Săptămâna aceasta, la o emisiune a postului Fox News a fost găzduită virologul chinez Li-Meng Yan, care a avut apariții regulate anul acesta în mass-media conservatoare, și care a susținut că are „dovezi științifice solide” că noul coronavirus nu provine „din natură”, ci a fost creat într-un laborator în cadrul unui program militar chinez și apoi a fost răspândit intenționat  în afara Chinei ca parte a unui război biologic.

Niciuna dintre afirmațiile doctorului Yan nu este însă justificată de dovezi științifice. Marea majoritate a oamenilor de știință care au studiat coronavirusul sunt de acord că acesta are proveniență naturală și s-a răspândit la oameni de la o specie de animal precum liliacul. Și deși oamenii de știință nu pot exclude posibilitatea ca virusul să fi provenit dintr-un laborator care studiază animale precum liliecii, este foarte puțin probabil ca acesta să fi fost modificat genetic și eliberat intenționat.

Virologi de frunte și autorități din domeniul sănătății publice au contestat afirmațiile dr. Yan cu privire la anumite caracteristici „suspecte” ale virusului, care ar indica intervenția umană.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Cea mai simplă explicație pentru trăsăturile genetice suspecte este recombinarea naturală cu alte coronavirusuri”, a scris Alex Berezow un microbiolog într-un articol pentru Consiliul American pentru Știință și Sănătate.

Cu toate acestea afirmațiile explozive ale lui Yan s-au răspândit rapid pe rețelele de socializare. Un videoclip cu apariția ei în emisiunea de pe Fox News a obținut 2 milioane de vizualizări pe YouTube și aproape 1 milion de vizualizări pe Facebook.

Autoritățile de sănătate publică, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, au mai remarcat că deși sursa exactă a virusului este încă necunoscută, dovezile sugerează cu claritate originea naturală a acestuia. 

În plus o privire mai atentă asupra studiului lui Yan, care a apărut pe site-ul cu acces deschis Zenodo și care nu a fost evaluat de colegi cercetători, ridică întrebări cu privire la motivațiile sale politice.

Prima pagină a studiului menționează sprijinul fundației Rule of Law Society & Rule of Law Foundation, o pereche de organizații anti-China, conduse de Guo Wengui, un miliardar chinez exilat, și Stephen Bannon, fostul strateg șef al al campaniei președintelui Donald Trump, care a fost arestat luna trecută pentru acuzații de fraudă. Niciuna dintre aceste organizații nu a mai sponsorizat vreodată o cercetare științifică, iar Guo și Bannon au emis luni întregi teorii nefondate despre originile coronavirusului. Teoria nedovedită, conform căreia virusul își are originea într-un laborator din Wuhan, a devenit un punct de discuție popular în cercurile de dreapta. Trump și Mike Pompeo secretarul de stat au avansat teoria, deși agențiile de informații americane nu au ajuns la o concluzie în acest sens.