• De ani de zile, Africa de Sud este martora unor incidente de atacuri violente împotriva imigranților.
  • Migranții se confruntă cu discriminarea pentru că ar fi comis infracțiuni și ar fi luat locurile de muncă de la localnici.
  • Guvernul a condamnat în mod frecvent violențele împotriva migranților, dar incidentele continuă, în ciuda legislației împotriva urii, a crimelor și a rasismului.

Experții ONU privind drepturilor omului au criticat vineri rapoartele privind intensificarea violențelor împotriva cetățenilor străini în Africa de Sud și au cerut o mai mare responsabilitate.

Experții au afirmat într-o declarație că xenofobia a crescut din cauza mișcărilor de vigilență, cum ar fi Operațiunea Dudula, care s-a mobilizat împotriva migranților.

Grupul de vigilență a organizat mai multe proteste și campanii antiimigranți împotriva presupusului aflux de imigranți ilegali. Ținta lor sunt în principal migranții din statele africane și din Asia de Sud.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Operațiunea Dudula a închis cu forța mai multe mici afaceri de vânzare aparținând migranților și refugiaților care își desfășoară activitatea în cartiere.

Guvernul a condamnat activitățile grupului, dar acesta continuă să funcționeze.

Ei au avertizat că mobilizarea xenofobă în curs de desfășurare în Africa de Sud este mai amplă și mai profundă și a devenit strategia centrală de campanie pentru unele partide politice.

Unii cred că migranții, în special cei din țările vecine, trăiesc ilegal în Africa de Sud.

Aceștia îi acuză, printre altele, că ar comite infracțiuni, că le fură locurile de muncă destinate localnicilor și că aglomerează facilitățile serviciilor sociale.

,,Prea negru pentru a fi sud-african”

De ani de zile, Africa de Sud a fost martora unor incidente de atacuri violente împotriva imigranților. Dar cel mai grav a fost în mai 2008, când cel puțin 62 de persoane au fost ucise și sute rănite în revolte care au traversat țara.

Cel puțin 100.000 de persoane au fost strămutate în urma violențelor.

Experții ONU se tem că mobilizarea tot mai mare a grupurilor de justițiari și a politicienilor ar putea declanșa noi violențe împotriva imigranților.

,,Fără o acțiune urgentă din partea guvernului Africii de Sud pentru a reduce țapul ispășitor al migranților și refugiaților, precum și violențele și intimidările generalizate împotriva acestor grupuri, suntem profund îngrijorați că țara se află pe marginea prăpastiei unor violențe explozive„, a avertizat grupul.

Guvernul a condamnat în mod frecvent violențele împotriva migranților, dar incidentele continuă, în ciuda legislației împotriva urii, a crimelor și a rasismului.