• Având în vedere că cererea de petrol și gaze naturale rămâne la fel de mare ca întotdeauna, singurul efect al acestei politici a fost reducerea opțiunilor de aprovizionare, creând dependență față de națiuni ostile.
  • În Regatul Unit, această regândire a început deja, secretarul pentru energie Kwasi Kwarteng ordonând o revizuire a interdicției de fracturare în Anglia. Acest lucru este semnificativ și reprezintă un moment pentru a lua în considerare imaginea mai largă.
  • De asemenea, sursele de energie regenerabilă nu pot furniza încă încărcătura de bază necesară pentru a stimula producția sau pentru a industrializa agricultura – crucială pentru Africa în urma pandemiei.

Descoperirea petrolului în Uganda a fost un motiv de sărbătoare în țară. Cu toate acestea, în mod previzibil, proiectul petrolier din bazinul lacului Albert – care marchează o etapă importantă în ambiția Ugandei de a deveni un producător și exportator de petrol – este întâmpinat cu critici din partea națiunilor dezvoltate și deja industrializate din Occident.

„De mai bine de un deceniu, Europa, Marea Britanie și Statele Unite încearcă să facă tranziția către energia regenerabilă. Ambițiile lor ecologice sunt lăudabile, dar modul în care se străduiesc să le realizeze – impunând un moratoriu asupra investițiilor în combustibilii fosili în țară și în străinătate – este greșit”, susține Yoweri Museveni, președintele Republicii Uganda pentru The Telegraph.

Având în vedere că cererea de petrol și gaze naturale rămâne la fel de mare ca întotdeauna, acestea este de părere că singurul efect al acestei politici a fost reducerea opțiunilor de aprovizionare, creând dependență față de națiuni ostile.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Prin urmare, este în mod clar timpul pentru o regândire a modului în care se face tranziția către energia verde.

În Regatul Unit, această regândire a început deja, secretarul pentru energie Kwasi Kwarteng ordonând o revizuire a interdicției de fracturare în Anglia. Acest lucru este semnificativ și reprezintă un moment pentru a lua în considerare imaginea mai largă.

În întreaga lume, miliarde de oameni vor beneficia de pe urma deciziilor corecte luate astăzi. În Africa, unde populația se va dubla până în 2050, devine din ce în ce mai clar că nevoile noastre energetice nu pot fi satisfăcute doar prin trecerea bruscă la energia solară și eoliană, mai scumpă și mai puțin fiabilă.

Lumea are nevoie de un plan realist

De asemenea, sursele de energie regenerabilă nu pot furniza încă încărcătura de bază necesară pentru a stimula producția sau pentru a industrializa agricultura – crucială pentru Africa în urma pandemiei.

Având în vedere războiul din Ucraina, și Occidentul ar face bine să ia în considerare o schimbare de politică – iar inițiative precum proiectul petrolier din bazinul lacului Albert ar putea constitui o parte a răspunsului, subliniează Yoweri Museveni.

Investind în zăcăminte de petrol și gaze în națiuni prietene precum Uganda, Europa ar putea să își diminueze dependența de națiunile ostile.

Națiunile africane, precum Uganda, sunt de acord cu Occidentul în ceea ce privește necesitatea de a elimina combustibilii fosili pe termen lung, iar strategia energetică largă include energia nucleară, hidro și biomasa, precum și petrolul și gazele naturale.

Cu toate acestea, proiectul Lacului Albert, ca și alte inițiative anterioare, este acum un câmp de luptă pentru ONG-urile și activiștii ecologiști care susțin cu fiecare ocazie că Armaghedonul este aproape.

Uganda este pregătită pentru schimbare

„Uganda este o țară ecologică prin natura sa. Viața sălbatică și agricultura au fost pilonul principal al economiei cu mult înainte de descoperirea petrolului și vor rămâne așa mult timp după ce tot petrolul va dispărea.

Programul ambițios de reîmpădurire a crescut deja acoperirea forestieră de la 9% la 12,5% în doar cinci ani și își propune să ajungă la 24% până în 2040. Întotdeauna am cerut și am aplicat standarde extrem de ridicate de protecție a mediului și continuăm să facem acest lucru și în prezent.

În ceea ce privește familiile și comunitățile afectate de proiecte, acestea primesc cele mai generoase pachete de compensații. Rata de acceptare a compensațiilor este de peste 97%, iar în conformitate cu legislația națională este imposibil să se înceapă lucrările până când nu se ajunge la un acord și nu se plătește integral.”, mai spune președintele Republicii Uganda.

El este de părere că politicienii occidentali trebuie să adopte o abordare mai realistă a combustibililor fosili, în special în ceea ce privește țările în curs de dezvoltare.

„Fie că ne place sau nu, lumea va rămâne dependentă de petrol în viitorul previzibil. În cele din urmă, ne putem și trebuie să ne desprindem de el. Dar putem face acest lucru fără să paralizăm dezvoltarea sau să devenim și mai dependenți de cei în care nu avem încredere.

Așa cum am spus la summitul liderilor mondiali din cadrul COP26: dacă conservăm subdezvoltarea, putem uita de conservarea mediului.”, susține Yoweri Museveni, președintele Republicii Uganda”, conchide Yoweri Museveni.