• Agent Green anunţă că va depune o nouă plângere la Comisia Europeană pentru proasta gestionare a populaţiilor de urs, lup şi râs.
  • Avocat, Agent Green: „Împușcarea urșilor și exploatarea forestieră care are ca efect diminuarea habitatului de urs, sunt activități care încalcă legislația europeană în aceste condiții”.
  • Organizaţia reaminteşte că Ministerul Mediului este în infringement la Comisia Europeană pentru tăierile abuzive din ariile protejate Natura 2000.

Uciderea ursului Arthur care habita în aria naturală protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula s-a făcut ilegal, în plin proces de infringement al Comisiei Europene, transmite Organizaţia Agent Green. Totodată, asociaţia acuză Ministerul Mediului că susţine în continuare vânătoarea de trofee, motiv pentru care va depune o nouă plângere la CE.

Activitatea de vânătoare, ca și cea de exploatări forestiere, sau orice alte activități care nu au legătură cu gestionarea Site-ului Natura 2000, pot fi realizate numai dacă acestea se desfășoară în conformitate cu Directiva habitate, adică, dacă trec printr-o procedură de evaluare adecvată și unde este cazul și printr-o procedură de evaluare strategică de mediu sau de evaluare a impactului asupra mediului. În acest caz, pentru Site-ul Natura 2000 Oituz Ojdula nu există obiective de conservare a ariei protejate sau a speciei de urs, aceasta neavând plan de management. Prin urmare, împușcarea urșilor și exploatarea forestieră care are ca efect diminuarea habitatului de urs, sunt activități care încalcă legislația europeană în aceste condiții„, atrage atenția Cătălina Rădulescu, avocatul Agent Green.

Agent Green anunţă că va depune o nouă plângere la Comisia Europeană pentru proasta gestionare a populaţiilor de urs, lup şi râs dacă Ministerul Mediului nu va lua următoarele măsuri până la 31 mai:  

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
  • Deblocarea fondurilor pentru garduri electrice şi pentru despăgubiri cuvenite gospodarilor care implementau măsuri de protecţie şi care totuşi au suferit pagube
  • Demararea unui program educaţional naţional pentru coexistenţa şi coadaptarea om-urs
  • Demararea recensământului asupra populaţiei de urs prin metode ştiinţifice care include proble de ADN
  • Toate ariile natura 2000 să aibă planuri de management aprobate
  • Tăierile în parcurile naţionale să fie interzise (1,3 % din suprafaţa ţării): https://www.agentgreen.ro/parcuri-nationale/
  • Ultimele păduri primare şi seculare (2,5% din suprafaţa ţării) să fie strict protejate pornind de la inventarul forestier PRIMOFARO.