• Agenția Europeană a Medicamentul va activa un mecanism pentru crizele sanitare
  • EMA vrea să evite crizele de medicamente în timp de pandemie
  • Cristian Bușoi spune că e nevoie de o schimbare de lege în România

Agenția Europeană a Medicamentului pregătește un mecanism pentru a evita crizele sanitare, spune europarlamentarul Cristian Bușoi.

Cristian Bușoi, europarlamentar: „Am vorbit despre ideea de a exista o bază de date europeană în ceea ce privește penuria de medicamente prin care, de la nivel European, coordonând ceea ce se întâmplă la nivel național să se poată să se urmarească, să se monitorizeze în timp de criză, deși sunt colegi care vor să extindă în toate situațiile.”

Criza de medicamente are nevoie de schimbări din mai multe direcții pentru a fi rezolvată. Una dintre ele ar fi construirea de noi fabrici de medicamente, pentru ca românii să nu mai fie dependenți de importuri.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Cristian Bușoi, europarlamentar: „Trebuie să schimbăm în anumite țări europene, și în primul rând în România anumite aspecte legate de legislația privind prețul. Prețul cel mai mic. Sau felul în care updatăm la timp lista de medicamente compensate și gratuite.”

De aproape zece ani găsești greu medicamente, pentru că statul alocă sume mici pentru importul din Uniunea Europeană. Dacă obțin prețuri bune, distribuitorii preferă să revândă mai scump medicamentele pe care le contractează pentru România.

Răzvan Prisadă, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor: „Criza medicamentelor la nivel de accesabilitate pentru pacient este una cronicizată, este una veche.”

Iulian Trandafir, CEO Alliance Healthcare: „Şi în condiţiile în care la noi costă un leu şi în alte ţări costă 10 lei, din punct de vedere al producătorului va fi mult mai uşor să aleagă, să ducă ceea ce trebuie să ducă acolo unde este 10 lei. Cu siguranţă va exista şi o cotă pentru România dar întrebarea pe care mi-o pun este – această cotă va fi de ajuns sau nu? Se pare că nu este de ajuns.”