- Preţul petrolului ar putea creşte anul viitor, pe măsură ce sancţiunile vor reduce oferta din Rusia, iar cererea va depăşi aşteptările anterioare.
- Producţia Rusiei, care a sfidat previziunile anterioare ale agenţiei privind o prăbuşire în acest an, este pe cale să scadă cu 14% până la sfârşitul primului trimestru.
- AIE, care consiliază marile economii, a întărit previziunile privind cererea mondială de petrol în 2023 cu 300.000 de barili pe zi, pe fondul creşterii viguroase din India.
Preţul petrolului ar putea creşte anul viitor, pe măsură ce sancţiunile vor reduce oferta din Rusia, iar cererea va depăşi aşteptările anterioare, a declarat Agenţia Internaţională pentru Energie, potrivit Bloomberg.
Advertisment
Producţia Rusiei, care a sfidat previziunile anterioare ale agenţiei privind o prăbuşire în acest an, este pe cale să scadă cu 14% până la sfârşitul primului trimestru, a declarat miercuri AIE, cu sediul la Paris, într-un raport. Dacă aceste previziuni se vor adeveri, s-ar putea inversa tendinţa recentă a cotaţiilor futures ale petrolului, care s-au retras la Londra până la 80 de dolari pe baril, după cea mai gravă cădere săptămânală din ultimele patru luni.
În timp ce preţurile mai mici ale petrolului vin ca o uşurare binevenită pentru consumatorii care se confruntă cu o inflaţie în creştere, rămâne de văzut care va fi impactul deplin al embargourilor asupra livrărilor de ţiţei şi produse ruseşti, a precizat AIE. Pe măsură ce traversăm lunile de iarnă şi ne îndreptăm spre un echilibru mai strâns al petrolului în al doilea trimestru, nu poate fi exclusă o nouă revenire a preţurilor.
Recomandări
AIE, care consiliază marile economii, a întărit previziunile privind cererea mondială de petrol în 2023 cu 300.000 de barili pe zi, pe fondul creşterii viguroase din India şi al rezistenţei surprinzătoare din China. Consumul va creşte cu 1,7 milioane de barili pe zi anul viitor, ajungând la o medie de 101,6 milioane de barili pe zi.
Partenerii noștri