- Agenţia Spaţială Europeană a lansat luni patru nanosateliţi pe orbita Pământului
- Sunt de demensiunea unei cutii de pantofi, dar sunt la fel de puternici precum sateliții normali
- Au costat 10 milioane de lire și sunt, practic, cei mai inteligenți nanosateliți creați până acum
Nanosateliții construiți la Glasgow fac parte dintr-un program numit Pioneer al Agenției Spațiale Europene. Guvernul britanic a investit 10 milioane de lire pentru construirea lor. Vorbim de cei mai inteligenți nanosateliți creați până acum.
Când spunem nano, ne gândim automat la ceva foarte mic, de nivel molecular sau atomic, invizibil pentru ochiul uman. Acești nanosateliți nu sunt invizibili, au dimensiunea unei cutii de pantofi fiecare. Prin comparație cu dimensiunea unui satelit normal, sunt foarte mici. Cei patru nanosateliți au fost lansați cu o rachetă rusească Soyuz și se vor alătura unei flote formate din 100 de sateliți, aflați deja pe orbita joasă a Pământului. Doi dintre ei conțin niște super computere care folosesc inteligența artificială.
Ceilalți doi sunt folosiți pe post de relee, care vor ajute la recepția și transmisia cât mai rapidă de date între sateliți și Pământ. Acești sateliți se vor conecta la sistemele navelor și vor urmări locul în care se află pe mare, viteza și cursul. Pe baza acestor date, algoritmii de învățare vor putea să prezică locația în care se va afla nava, la un anumit moment, când anume va ajunge la destinație.
De aceste informații se vor folosi autoritățile din porturile foarte aglomerate, de exemplu, unde totul trebuie să fie programat astfel încât încărcarea și descărcarea vaselor să se facă în siguranță și cât mai eficient. De asemenea, tot în baza acestor informații, traderii de la bursa de mărfuri vor putea să stabilească prețurile bunurilor transportate.