• Mesajul premierului a fost transmis SRI cu prilejul împlinirii a treizeci și doi de ani de la înființarea serviciului.
  • La fel ca în mesajul președintelui Klaus Iohannis, șeful Guvernului vorbește despre războiul din Ucraina și despre pandemia Covid-19.
  • Ultimele evoluții din plan mondial vor duce la modificări de abordare din partea SRI.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, sâmbătă, că agresiunea militară din Ucraina implică extinderea preventivă a umbrelei de securitate. Mesajul a fost transmis SRI cu prilejul împlinirii a treizeci și doi de ani de la înființarea serviciului.

„Parte a Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, Serviciul Român de Informații și-a consolidat misiunea de pilon al siguranței naționale în cei 32 de ani de activitate, prin profesionalism și capacitatea permanentă de modernizare și adaptare”, scrie în mesajul premierului Nicolae Ciucă.

La fel ca în mesajul președintelui Klaus Iohannis, șeful Guvernului vorbește despre războiul din Ucraina și despre pandemia Covid-19.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

„Situația complexă generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, suprapusă gestionării pandemiei Covid-19, aduce în atenție noi provocări. Garantarea siguranței cetățeanului are o înțelegere extinsă în acest context și necesită soluții care să ofere securitate și protecție în plan social, economic, dar și în ceea ce privește spațiul cibernetic și informațional”, mai susține Nicolae Ciucă.

Ultimele evoluții din plan mondial vor duce la modificări de abordare din partea SRI.

„Contextul actual de securitate implică extinderea preventivă și graduală a umbrelei de securitate și protecție a cetățenilor români, prin acțiuni coordonate ale instituțiilor. Salut demersurile Serviciului Roman de Informații pentru cunoașterea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, riscurilor și amenințărilor la adresa securității cibernetice a României. Aceste acțiuni trebuie continuate în deplină concordanță cu respectarea drepturilor cetățenilor și a valorilor fundamentale ale societății democratice”, anunță Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Serviciului Român de Informații

Și președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Serviciului Român de Informații. Rolul SRI este unul esențial în ansamblul sistemului național de securitate, va trebui să acționați preventiv și eficient, a spus președintele.

„Ziua Serviciului Român de Informații ne oferă prilejul de a sublinia rolul esențial al acestei instituții în protejarea valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi, în realizarea securității naționale, în asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept. Reputația de care vă bucurați astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor și beneficiarilor este rezultatul unui management eficient și al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații”, scrie în mesajul lui Klaus Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis s-a referit la războiul din Ucraina.

„Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei ne obligă să ne concentrăm eforturile asupra noii crize din vecinătatea noastră și, în mod evident, asupra diminuării riscurilor la adresa securității naționale generate de aceasta. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competențelor legale, la eforturile de asigurare a securității cibernetice a României, precum și la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul context, posibilele riscuri la adresa securității energetice și a celei alimentare. La acestea se adaugă fenomenul migrației ilegale, terorismul internațional, dar și fenomenele generate de amenințările de mediu”, precizează Iohannis.

Serviciul Român de Informații a fost înființat în urmă cu treizeci și doi de ani.