Agresorul scriitorului Salman Rushdie: „Când am auzit că a supraviețuit, am fost surprins”

Hadi Matar

Hadi Matar

La câteva zile după ce scriitorul Salman Rushdie a suferit răni grave prin înjunghiere după ce a fost agresat la New York, bărbatul – acuzat că l-a atacat – a declarat că a fost surprins că Rushdie a supraviețuit. Când am auzit că a supraviețuit, am fost surprins, cred, a declarat Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, pentru New York Post.

De asemenea, el și-a exprimat nemulțumirea față de autorul în vârstă de 75 de ani, care s-a confruntat cu amenințări cu moartea – de-a lungul anilor – pentru că a scris Versetele satanice, care a fost acuzat de blasfemie. Cu toate acestea, el a precizat că nu a fost inspirat de edictul din 1989, sau fatwa, emis sub conducerea fostului lider suprem al Iranului, Ayatollahul Ruhollah Khomeini, împotriva lui Rushdie.

Îl respect pe Ayatollah. Cred că este o persoană minunată. Atât voi spune despre asta, a declarat Matar, care, potrivit Post, a fost sfătuit de avocatul său să nu discute despre acest subiect. În primul interviu de la atac, Matar a mai spus că a citit câteva pagini din controversata carte. Nu-mi place persoana. Nu cred că este o persoană foarte bună, a spus el. L-a descris pe Rushdie ca fiind cineva care a atacat islamul. El a atacat credințele musulmanilor), sistemul de credință, a adăugat Matar în interviu.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost înjunghiat vineri, în timp ce participa la un eveniment în vestul statului New York. El a suferit leziuni la ficat și nervi secționați la un braț și la un ochi și este posibil să își piardă ochiul rănit. Starea sa este încă gravă, în timp ce nu mai este conectat la ventilator. Matar a fost arestat imediat după atac de la locul de desfășurare a evenimentului și a fost predat poliției.

El este acuzat de tentativă de omor și agresiune și a pledat nevinovat în fața instanței. Acesta urmează să apară în fața instanței vineri. În interviul acordat New York Post, Matar a mai spus că a aflat că Rushdie va vorbi la seria literară a Chautauqua Institution printr-un tweet la începutul acestui an. El a declarat pentru Post că a luat un autobuz spre Buffalo cu o zi înainte de atac, înainte de a lua un Lyft spre Chautauqua. După aceasta, el a stat destul de mult prin preajmă, fără să facă ceva anume… doar să se plimbe, a spus Matar.

Exit mobile version