• Din cauza secetei, România va recolta cu 25% mai puțin grâu decât anul trecut.
  • În 2021, România a produs 12 milioane de tone de grâu, 10% din producția UE.
  • Anul trecut, România a exportat 6,3 mil. tone, iar prețul a fost 250 euro/tonă.

Din cauza secetei, România va recolta cu 25% mai puțin grâu decât anul trecut. În 2021, România a produs 12 milioane de tone de grâu, 10% din producția UE. Anul trecut, România a exportat 6,3 mil. tone, iar prețul a fost 250 euro/tonă.

Efectele secetei din țara noastră încep să fie cuantificate. Recolta de grâu este cu 25% mai mică față de anul trecut.Iar asta aduce și prețuri mai mari. Dacă în 2021, prețul mediu al unei tone de grâu era de 250 de euro, acum este 330 de euro, cu 33% mai mare față de anul trecut.

Ne confruntăm într-adevăr cu aceste cu aceste valuri de căldură excesive în toată Europa și vreme secetoasă ceea ce clar afectează și producțiile în acest an. Și nu numai în Europa și America are o problemă în acest an. Punctual noi în România, sigur venim și după un an foarte bun cu producții foarte bune, dar ne așteptăm la producții reduse.

Cifrele sunt alarmante atât pentru fermierul român, cât și pentru consumatorul final și pentru tot ce înseamnă economie națională. Din 2000 și până în prezent coșul zilnic a crescut cu 258%, spune
Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Traversăm vremuri destul de complicate, noi suntem obișnuiți de ani cu aceste secete, dar nu discutăm de performanțe. Fermierul român în anii buni lucrează la limita profitabilității, iar acum suferă datorită lipsei de lichidități. Dar implicit pe lângă fermier cine mai suferă? și consumatorul final, noi toți.