- În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro
- Agricultura poate primi 300 de milioane de euro prin PNRR
- Fermierii au nevoie de 3 miliarde de euro pentru refacerea infrastructurii de irigații
Agricultura poate primi 300 de milioane de euro prin PNRR. Mult mai puțin față de cât ceruseră fermierii inițial. Au nevoie de 3 miliarde de euro pentru refacerea infrastructurii de irigații, care momentan este nefuncțională.
Doar 10% din suprafața agricolă din România este irigată, iar seceta a adus deja pierderi fermierilor. Florian Ciolacu, directorul Clubului Fermierului, a explicat de ce aveau nevoie de banii europeni.
„Pierderea acum de către România a oportunității de a face un sistem de irigații, un sistem de desecare și drenaj la nivelul tehnologiilor anului 2021, capabil să asigure predictibilitatea culturilor agricole, nu accidentele anului trecut, când ați văzut efectele secetei. Este o mare oportunitate pierdută de către România pentru a-și menține competitivitatea pe care a câștigat-o greu în ultimii 10 ani”, a spus Florian Ciolacu.
Agricultura depinde de crearea unor sisteme de irigații de ultimă generație, astfel încât situația de anul trecut să nu se mai repete. Atunci, din cauza secetei, producția de cereale s-a înjumătățit.
„Sunt zone cu potențial scăzut cum este zona Moldovei. Practic se depopulează, fermierii nu mai reușesc să devină competitivi. Aceste sisteme moderne, inteligente, dotate cu senzori făcute la nivelul anilor 2025 să spunem așa, sunt de foarte mare importanță. Cred că se încearcă cumva blocarea acestui sistem. Dar cred că este foarte folositor pentru a crește reziliența fermierilor”, a explicat Dan Hurduc, fermier.