• Un preot ortodox a fost împușcat în Lyon
  • Atacatorul a fugit de la locul faptei și este căutat de poliție, inclusiv cu un elicopter care survolează zona
  • Ahmed Jaber, expert în lumea arabă, a vorbit despre felul în care este văzut conflictul dintre Franța și musulmani de țările arabe

Conflictul dintre Franța și țările arabe a pornit în urma publicării unor caricaturi cu profetul Mahomed în revista de satiră Charlie Hebdo. Astăzi un preot ortodosc a fost împușcat de două ori în Lyon, în timp ce încuia biserica. Incidentul a avut loc la câteva zile după ce trei persoane au fost ucise într-un atac cu cuțitul la o biserică din orașul Nisa din sudul Franței. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că este un „atac terorist islamist”.

Ahmed Jaber, expert în lumea arabă: „Caricaturile respective nu sunt decât un pretext pentru cei care doresc să șifoneze imaginea noastră umană și religioasă. (…) Luni, la Consiliul de Securitate, Franța a dat votul pozitiv față de inițiativa președintelui palestinian pentru o soluție în luma arabă și iată că acum vedem un atentat care vizează un preot ortodox. Din punctul meu de vedere, de fiecare dată când o țară europeană ca Marea Britanie, Italia, Spania sau Franța, ia o poziție față de conflictul din Orientul Mijlociu, există urmări ale unor oameni care fac rău, ba în numele islamului, ba în numele a altceva. Găsesc un pretext pentru a justifica atacul lor, care nu poate fi considerat decât o crimă. Sunt niște oameni demenți, care fac asemenea acțiuni.”

După atacurile de la Nisa, președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța nu are nicio problemă cu vreo religie. Ahmed Jaber consideră declarațiile președintelui „regretate”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Ahmed Jaber: „Față de caricaturile care nu sunt decât o manevră a celui care lucrează în întuneric. Un grup infracțional care întotdeauna încearcă să scoată la suprafață anumite lucruri urâte pentru a dezbina lumea și pentru a provoca violențe care nu pot fi controlate. (…) Lumea arabă nu are niciun conflict cu Franța, ba din contră. Am citit analiști arabi, oameni de cultură din Egipt, din Iran susțin și respectă poziția Franței față de problemele arabe.”

Zeci de mii de musulmani au protestat după discursul președintelui francez în Pakistan, în Bangladesh, în teritoriile Palestiniene.

Ahmed Jaber: „Reacția lumii arabe în Palestina, în Pakistan este față de regretată declarație a lui Macron care susține caricaturile respective, care vorbesc de un profet, de un mesager al lui Dumnezeu, care are un loc special în conștiința arabilor.”