Ai noi obligaţii faţă de salariaţii cu handicap. Amenzi majorate dacă încalci legea

Ai noi obligaţii faţă de salariaţii cu handicap. Amenzi majorate dacă încalci legea Sursă foto: Profimedia
  • Angajatorii ce au salariaţi cu handicap au noi obligaţii faţă de aceştia.
  • Accesul la locuri de parcare speciale şi un program de lucru adaptat, printre modificările în vigoare de câteva zile.
  • Au crescut şi amenzile pentru firmele ce nu respectă obligaţiile legale.

Legea 145/2020 a intrat sâmbătă în vigoare şi te obligă pe tine, ca angajator, să asiguri, pentru persoanele cu handicap, acces la locuri de muncă adaptate la potenţialul funcţional al acestora şi la capacitatea lor de adaptare. Tot ca element de noutate, sarcinile de lucru trebuie adaptate în funcţie de potenţialul funcţional al angajaţilor ce au handicapuri. 

De asemenea, programul de lucru trebuie modificat sau adaptat corespunzător. Firmele care au salariaţi cu handicap şi care nu iau măsurile necesare riscă acum sancţiuni mai aspre, cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei. Până sâmbătă, amenda maximă era de 12.000 de lei.

Amenzi mai mari riști și dacă ai cel puţin 50 de salariaţi, dacă nu-ți îndeplinești obligaţiile legale. Potrivit legislaţiei în vigoare, aceste companii au de ales între a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi şi a plăti lunar la stat, pentru fiecare loc de muncă ce ar trebui să fie ocupat de o persoană cu handicap, dar nu este, o sumă egală cu salariul minim brut. Amenda pentru nerespectarea uneia dintre cele două obligaţii este acum între 25.000 şi 50.000 de lei, faţă de valorile anterioare, cuprinse între 20.000 şi 35.000 de lei.

Nu în ultimul rând, persoanele cu dizabilităţi pot alege între gratuitatea pe transportul public şi decontarea carburantului pentru maşina proprie, cu respectarea unei limite de 15.00 de lei anual.