• Organismul de supraveghere nucleară al ONU afirmă că o pană de curent cauzată de bombardamente compromite siguranța funcționării în apropierea centralei ucrainene Zaporojie.
  • Centrala a fost ocupată de trupele rusești în martie și a fost bombardată în ultimele săptămâni.
  • Nu există apă curentă, nu există curent, nu există canalizare, a spus Rafael Grossi.

O pană de curent cauzată de noi bombardamente în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie compromis siguranța sitului, a avertizat organismul de supraveghere atomică al ONU, adăugând că operatorul centralei ia în considerare închiderea singurului reactor rămas.

Bombardamentele au provocat o pană de curent completă în [Erenhodar] și au compromis funcționarea în siguranță a [centralei] Zaporojie din apropiere, a scris vineri pe Twitter șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, calificând-o drept o evoluție dramatică.

Acest lucru este complet inacceptabil. Nu poate sta în picioare, a spus el, cerând încetarea imediată a tuturor bombardamentelor în întreaga zonă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Numai acest lucru va asigura securitatea personalului de exploatare și va permite restabilirea durabilă a energiei electrice la Energodar și la centrala electrică, a adăugat el. Centrala din Zaporojie este cea mai mare instalație nucleară din Europa.

Aceasta a fost ocupată de trupele rusești în martie și a fost bombardată în ultimele săptămâni, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru aceste atacuri, ceea ce a ridicat temerile privind un dezastru nuclear.Grossi a declarat că a aflat despre bombardamente vineri de la personalul AIEA aflat la fața locului.

Bombardarea punctului de comutare de la centrala termică de la Energodar a dus la o pană de curent completă în oraș, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a spus el. Nu există apă curentă, nu există curent, nu există canalizare, a spus el.