• Alarmele antiaeriene sună, astăzi, în Lugansk, a doua mare zonă pe care Rusia vrea s-o evacueze.
  • În Donețk, tancurile au ajuns, deja, pe străzi.
  • Ucraina a închis un punct de trecere a frontierei, din zona Donbas, din cauza bombardamentelor de aseară.

Alarmele antiaeriene au pornit, astăzi, în Lugansk, a doua mare zonă pe care Rusia vrea s-o evacueze, iar regiunea Ucraineană Donbas a închis un punct de trecere a frontierei din cauza bombardamentelor de aseară.

Decizia a fost luată de armată. Având în vedere escaladarea situaţiei şi imposibilitatea de a garanta siguranţa civililor, comandanţii au decis să suspende activitatea punctului, începând de duminică, la ora 8:00, până la eliminarea ameninţării, au explicat reprezentanţii militari.

Este unul dintre cele şapte puncte din regiunea estică Donbas, controlate de separatiştii susţinuţi de Rusia.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Bombardamentele pe linia care desparte forţele guvernamentale şi separatiştii s-au înmulţit brusc în ultimele zile. În regiunea Lugansk, au fost raportate 975 de incidente, dintre care 860 au fost explozii. Exploziile de la obuziere/mortiere au efect psihologic mult mai puternic decât schimbul de focuri de armament ușor. Sute de obuze de artilerie au explodat de-a lungul liniei de contact dintre soldații ucraineni și separatiștii susținuți de Rusia, potrivit AP.

Kremlinul anunță că tensiunea în Donbas este escaladată la maxim.

„Situația de pe linia de contact din Donbas este tensionată la maximum. Dacă se întâmplă ceva pe linia de contact din Donbas, atunci orice scânteie, orice incident neplanificat sau provocare – acest lucru poate duce la consecințe ireparabile”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Ministerul Afacerilor de Externe a actualizat, duminică, alerta de călătorie în Ucraina, în condițiile în care situația de securitate din această țară continuă să se deterioreze accelerat și există riscul tot mai iminent al unei invazii a Rusiei. MAE transmite că recomandă puternic cetățenilor români să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se află, deja, pe teritoriul acestui stat, să ia în considerare părăsirea lui cât mai curând.

În Lugansk, sirena de urgență a fost pornită pentru a doua oară astăzi. Autoritățile anunță că verifică, din nou, sistemul între orele 12:00 și 16:00.