• Alegătorii din Kansasm SUA, cred, într-o proporție covârșitoare, că legea statului american protejează dreptul la avort, blocând legislatorii anti-avort să restricționeze accesul la această procedură.
  • În primul referendum la nivel de stat, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal la avort, alegătorii din Kansas au afirmat că procedura este protejată de constituția statului.
  • Alegătorii din Kansas au respins, cu o majoritate covârșitoare, o propunere de amendament constituțional, care urmărea să elimine protecția dreptului la avort, împiedicându-i pe legislatorii anti-avort din acest stat să elaboreze restricții severe privind asistența medicală în domeniul reproducerii.

În primul referendum la nivel de stat, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal la avort, alegătorii din Kansas au afirmat că procedura este protejată de constituția statului.

Alegătorii din Kansas au respins, cu o majoritate covârșitoare, o propunere de amendament constituțional, care urmărea să elimine protecția dreptului la avort, împiedicându-i pe legislatorii anti-avort din acest stat să elaboreze restricții severe privind asistența medicală în domeniul reproducerii, potrivit Independent.

Prezența la vot a depășit în mod exploziv cifrele preconizate și s-a apropiat de 50%, rivalizând cu cea de la alegerile prezidențiale din 2008, potrivit secretarului de stat din Kansas, Scott Schwab.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Votul – și prezența masivă la vot pentru alegerile primare din acest stat – subliniază lipsa popularității deciziei Curții Supreme de a anula hotărârea Roe vs. Wade și a încercărilor de a face avortul ilegal, trimițând un mesaj electoral răsunător în mijlocul unor alegeri cheie de la jumătatea mandatului.

Într-o declarație, președintele Joe Biden a afirmat că votul „clarifică ceea ce știm deja: majoritatea americanilor sunt de acord că femeile ar trebui să aibă acces la avort și ar trebui să aibă dreptul de a lua propriile decizii în materie de sănătate”.

Constituția statului garantează dreptul la avort pentru locuitorii din Kansas

O decizie din 2019 a Curții Supreme a statului a stabilit că protecția „autonomiei personale” din Constituția statului include avortul, consacrând dreptul locuitorilor din Kansas de a recurge la avort, chiar și în cazul în care Curtea Supremă federală ar anula dreptul la avort.

Amendamentul propus de legislatorii anti-avort urmărea să elimine în mod explicit aceste protecții. Fără această „imunitate” legală, legislativul dominat de republicani al statului ar fi putut adopta măsuri severe împotriva avortului, similare celor care au fost adoptate în SUA în ultimele săptămâni.

„Valorile Kansasului au exemplificat întotdeauna libertatea, iar, în această seară, Kansas a continuat această moștenire”, a declarat Emily Wales, președintele Planned Parenthood Great Plains Votes, într-un comunicat.

„Politicienii anti-avort au pus acest amendament pe buletinul de vot pentru alegerile primare cu scopul de a obține o prezență scăzută la vot, dar au ignorat kansanii, care au spus clar și răspicat că ei cred și au încredere în pacienți pentru a lua propriile decizii medicale – mai ales într-un moment întunecat al istoriei în care oamenii din Midwest și Sud nu beneficiază de aceeași libertate”, a mai spus ea.

La 24 iunie, decizia Curții Supreme de Justiție în cauza Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization a pus capăt unei jumătăți de secol de precedent pentru dreptul la avort, stabilit prin hotărârea Roe vs. Wade din 1973.

Kansas a devenit un refugiu pentru accesul legal la serviciile de avort în regiune, în condițiile în care statele vecine Missouri și Oklahoma interzic procedura în aproape toate cazurile.

Avortul este legal în Kansas până la 20 de săptămâni de sarcină

Avortul este legal în Kansas până la 20 de săptămâni de sarcină, aproximativ jumătate din toate avorturile efectuate în stat, în 2021, au fost în rândul persoanelor care au călătorit din altă parte, în principal, din statul vecin Missouri.

Kansas – la fel ca multe alte state cu un acces legal restrâns la avort – are deja restricții în ceea ce privește avortul, inclusiv cerințe ca pacientele să fie supuse unei consilieri dirijate de stat și unei ecografii, o perioadă de așteptare obligatorie de 24 de ore și interdicții privind anumite asigurări de sănătate.

„Dar Kansanii au văzut ce se întâmplă când există o interdicție totală în statele vecine și devastarea pe care o provoacă”, a declarat, pentru The Independent, Anamarie Rebori-Simmons, purtător de cuvânt al Planned Parenthood Great Plains Votes.

„Majoritatea oamenilor sunt de acord că oamenii ar trebui să aibă acces la asistență medicală în domeniul reproducerii, că guvernul nu ar trebui să ia decizii în acest sens pentru oameni”, a declarat, pentru The Independent, Zachary Gingrich-Gaylord, un purtător de cuvânt al Trust Women, care operează o clinică în acest stat. „Problema este că … puterea în acest stat a devenit atât de deconectată de oameni”.

Dezinfomarea dinainte de alegeri

Mesajele false trimise unor cetățeni cu o zi înainte de ziua alegerilor le spuneau că „femeile din Kansas își pierd alegerea în ceea ce privește drepturile reproductive” și că „votând DA le va da femeilor posibilitatea de a alege”. „Votați DA pentru a proteja sănătatea femeilor”.

Campania avea legătură cu un comitet de acțiune politică apropiat republicanilor, potrivit The Washington Post, citat de Independent.

Un purtător de cuvânt al organizației Kansans for Constitutional Freedom, care s-a opus amendamentului, a numit campania prin SMS „încă un exemplu al tacticilor disperate și înșelătoare” ale coaliției anti-avort „care îi minte pe alegătorii din Kansas”.

Reclamele grupurilor anti-avort au inclus apeluri pline de emoții. Una dintre ele a cerut să se pună capăt „practicii îngrozitoare a avortului la termen”, deși avorturile în al treilea trimestru sunt deja interzise în stat.

În cursul acestui an, alegătorii din California, Michigan, Nevada și Vermont vor vota măsuri similare pentru a proteja accesul la avort în statele lor.