• Viktor Orban, liderul Ungariei, este cel mai mare susținător al candidaturii Trump-Vance în Uniunea Europeană.
  • Criticul vehement al ajutorului acordat de SUA Ucrainei, JD Vance, a declarat că Europa ar trebui să se trezească la realitate.
  • Un diplomat UE a avertizat cu privire la o nouă rundă de „războaie comerciale” cu SUA sub o a doua președinție Trump.

Politicienii și diplomații europeni s-au pregătit deja pentru schimbări în relația lor cu SUA în cazul unei a doua președinții a lui Donald Trump, conform BBC.

Acum, când candidatul republican l-a ales pe senatorul JD Vance din Ohio drept viceprședinte, aceste diferențe par și mai puternice în ceea ce privește perspectivele războiului din Ucraina, securitatea și comerțul.

Critic vehement al ajutorului acordat de SUA Ucrainei, Vance a declarat la Conferința de Securitate de la München din acest an că Europa ar trebui să se trezească la realitate, deoarece SUA trebuie să își „orienteze” atenția către Asia de Est.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Nils Schmid, un parlamentar de rang înalt din partidul cancelarului german Olaf Scholz, a declarat că este încrezător că o președinție republicană va continua să rămână în cadrul NATO, chiar dacă JD Vance va fi „mai izolaționist” și Donald Trump va rămâne „imprevizibil”.

Cu toate acestea, el a avertizat cu privire la o nouă rundă de „războaie comerciale” cu SUA sub o a doua președinție Trump.

Un diplomat UE a declarat că, după patru ani de Donald Trump, nimeni nu a fost naiv: „Înțelegem ce înseamnă dacă Trump revine ca Președinte pentru al doilea mandat, indiferent de partenerul său de campanie”.

SUA este cel mai mare aliat al Ucrainei, iar Președintele Volodymyr Zelenski a declarat săptămâna aceasta: „Nu mă tem că va deveni Președinte, vom lucra împreună”. El a mai spus că, în opinia sa, cea mai mare parte a Partidului Republican sprijină Ucraina și poporul său.

Zelenski și Trump au, de asemenea, un prieten comun în Boris Johnson, fostul prim-ministru al Regatului Unit, care a susținut în mod constant continuarea ajutorului pentru Ucraina și s-a întâlnit recent cu fostul președinte la Convenția națională republicană.

În urma întâlnirii, Johnson a postat pe X că „nu are nicio îndoială că [Trump] va fi puternic și decisiv în sprijinirea acestei țări și în apărarea democrației”.

Dar chiar dacă acest sentiment este adevărat, s-ar putea să nu se aplice lui Vance, care, cu câteva zile înainte de invazia la scară largă, a declarat într-un podcast că „nu-i pasă cu adevărat ce se întâmplă în Ucraina, într-un fel sau altul”. De asemenea, el a jucat un rol-cheie în întârzierea unui pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari din partea Washingtonului.

Cel mai mare susținător al candidaturii Trump-Vance în Uniunea Europeană este Viktor Orban, care s-a întors recent dintr-o vizită la candidatul republican, după ce i-a vizitat pe Zelenski și pe Președintele Putin, cu care întreține legături strânse.

Într-o scrisoare adresată liderilor UE, Orban a declarat că un Donald Trump victorios nu ar aștepta nici măcar să fie învestit în funcția de Președinte pentru a cere rapid negocieri de pace între Rusia și Ucraina. „El are planuri detaliate și bine fundamentate în acest sens”, se arată în scrisoare.

Zelensky însuși a declarat săptămâna aceasta că Rusia ar trebui să participe la un summit de pace, posibil în noiembrie anul viitor, și a promis un „plan complet pregătit”. El a precizat însă că nu a fost supus presiunilor occidentale în acest sens.

Recentele „misiuni de pace” ale lui Viktor Orban la Moscova și Beijing au stârnit acuzații că acesta abuzează de președinția rotativă de șase luni a Consiliului European deținută de țara sa. Funcționarilor Comisiei Europene li s-a spus să nu participe la reuniuni în Ungaria din cauza acțiunilor dlui Orban.

În timpul președinției Trump, SUA au impus tarife vamale pentru oțelul și aluminiul produse în UE. Deși acestea au fost suspendate în timpul administrației lui Joe Biden, Trump a propus de atunci un tarif de 10% pentru toate importurile din străinătate în cazul în care se va întoarce la Casa Albă.

„Singurul lucru pe care îl știm sigur este că vor fi impuse tarife punitive Uniunii Europene, așa că trebuie să ne pregătim pentru o nouă rundă de războaie comerciale”, a declarat Nils Schmid, liderul social-democraților în materie de politică externă în Bundestag.

La începutul acestui an, JD Vance a criticat Berlinul pentru pregătirea sa militară. Deși nu a vrut să „lovească” în Germania, el a afirmat că baza industrială care stă la baza producției sale de armament este insuficientă.

Președintele francez Emmanuel Macron a rămas o figură grav slăbită după ce a convocat alegeri parlamentare care au lăsat țara sa într-o stare de paralizie politică.

Președintele polonez Andrzej Duda a avertizat marți că, dacă Ucraina pierde lupta împotriva Rusiei, „atunci potențialul război al Rusiei cu Occidentul va fi extrem de iminent”.

Citește și