- În Germania și Franța, motoarele Europei, au câștigat extremiștii.
- Emmanuel Macron dizolvă Adunarea Națională franceză și convoacă alegeri anticipate în iulie.
- Extrema dreaptă a câștigat alegerile în Austria. Partidul lui Nehammer pierde.
- The Guardian: Se așteaptă ca partidele Verzi din Europa să înregistreze o scădere a sprijinului la alegerile pentru Parlamentul European, sondajele sugerând că ar putea pierde până la o treime din mandatele lor.
UPDATE 03:00 – Câte locuri are fiecare țară în P.E.
- Germania – 96 locuri în Parlamentul European.
- Franța – 81 locuri în Parlamentul European.
- Italia – 76 locuri în Parlamentul European.
- Spania – 61 locuri în Parlamentul European.
- Polonia – 53 locuri în Parlamentul European.
- România – 33 locuri în Parlamentul European.
- Țările de Jos – 31 locuri în Parlamentul European.
- Belgia – 22 locuri în Parlamentul European.
- Republica Cehă – 21 locuri în Parlamentul European.
- Grecia – 21 locuri în Parlamentul European.
- Portugalia – 21 locuri în Parlamentul European.
- Suedia – 21 locuri în Parlamentul European.
- Austria – 20 locuri în Parlamentul European.
- Bulgaria – 17 locuri în Parlamentul European.
- Danemarca – 15 locuri în Parlamentul European.
- Finlanda – 15 locuri în Parlamentul European.
- Slovacia – 15 locuri în Parlamentul European.
- Croația – 12 locuri în Parlamentul European.
- Lituania – 11 locuri în Parlamentul European.
- Letonia – 9 locuri în Parlamentul European.
- Slovenia – 9 locuri în Parlamentul European.
- Estonia – 7 locuri în Parlamentul European.
- Cipru – 6 locuri în Parlamentul European.
- Luxemburg – 6 locuri în Parlamentul European.
- Malta – 6 locuri în Parlamentul European.
- Irlanda – 0 locuri în Parlamentul European.
Sursă – Politico.
UPDATE 02:16 – Ungaria – Partidul lui Orban conduce în exit-poll
Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, în coaliție cu Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) din țară, s-a clasat pe primul loc cu 43,7% din voturi, potrivit unui exit-poll, relatează CNN.
Cu toate acestea, aceasta este o scădere de aproximativ 10% a sprijinului față de 2019. Pe locul doi, partidul Tisa, condus de noul venit politic Peter Magyar, a câștigat 30,7%.
Este important de menționat că partidul lui Orban este fără adăpost din punct de vedere politic la Bruxelles, după ce Giorgia Meloni din Italia a rezistat cererii liderului autoritar de a se alătura Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) de dreapta.
De când Rusia a invadat Ucraina, Orban a fost criticat pentru că a obstrucționat încercările UE de a trimite ajutor la Kiev.
În 2019, partidul său a fost, de asemenea, suspendat de Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, pe fondul controverselor legate de democrație și statul de drept în țara sa.
UPDATE 01:30 – Rezultate preliminarii pentru Parlamentul European
UPDATE 00:17 – Italia
Angela Giuffrida – Brothers of Italy al Giorgiei Meloni – a avut un avans clar într-un sondaj realizat de Rai.
Brothers of Italy: 26% – 30%.
Partidul Democrat de centru-stânga: 21%-25%.
Mișcarea Cinci Stele: 10-14%
UPDATE 00:15 – Italia – Brothers of Italy sărbătoresc
Partidul de dreaptă, Brothers of Italy, aflat la guvernare, s-a pregătit să sărbătorească duminică seara, după ce un sondaj la ieșire din SWG le-a arătat că au luat între 27 și 31% din voturi.
Campania partidului a fost foarte personalizată și s-a concentrat pe Meloni însăși, îndemnând alegătorii să scrie „doar Giorgia” pe buletinele lor de vot.
Partidul Democrat de stânga a fost pe locul doi, cu 21,5 la 25,5% din voturi, potrivit sondajului.
UPDATE 00:12 – Spania – rezultate parțiale cu 99,59% din voturi numărate
PP (conservatori) – 34,18% – 22 de mandate
PSOE (socialiști) – 30,19% – 20 mandate
VOX (extrema dreaptă) – 9,62% – 6 mandate
Ahora Republicas (separatiști basci și catalani) – 4,93% – 3 mandate
Sumar (stânga comunistă din alianța de guvernare) – 4,65% – 3 mandate
Asociația Cititorilor „S-a terminat fiesta” (partidul unui influencer online) – 4,58 % – 3 mandate
Podemos – 3,27% – 2 mandate
Lliures x Europa – 2,55% – 1 mandat
Coaliție pentru o Europa Solidară (CEUS) – 1,61% – 1 mandat
SURSĂ: Guvernul Spaniei
UPDATE 00:03
Liderul belgian Alexander De Croo a declarat că va fi un prim-ministru „demisionar” începând de luni dimineață, după ce partidul său de centru-dreapta Deschis, Liberalii și Democrați flamanzi, a văzut cota de voturi în scădere la alegerile naționale de duminică.
„Pentru noi a fost o seară deosebit de grea, am pierdut. De mâine voi fi prim-ministru demisionar”, le-au spus susținătorilor săi la un miting. „De mâine voi fi prim-ministru demisionar”.
Open VLD a obținut un scor de 5,7%, au arătat sondajele la ieșire din sondaj, o scădere cu 2,8 puncte procentuale față de rezultatul din 2019. Președintele partidului, Tom Ongena, a declarat că și el va demisiona.
De Croo va rămâne în funcția de prim-ministru interimar până la instaurarea unui nou guvern.
„Sunt convins că avem nevoie de un nou guvern rapid, cu puteri depline”, a adăugat el. „Semnalul alegătorului este clar”.
UPDATE 00:02 – Prezența la vot în UE, la 51%
În prezent, prezența provizorie la vot la alegerile europene este de 51%, a anunțat Parlamentul European.
Este puțin mai mare decât la alegerile precedente.
UPDATE 00:00
Manfred Weber, europarlamentarul german și liderul Partidului Popular European de centru-dreapta, a declarat că grupul său este acum forța „stabilizatoare” în Europa, după ascensiunea extremei drepte în Germania, Franța și Austria.
PPE numără 13 prim-miniștri în grupul său, inclusiv liderii polonez, grec și irlandez, și se preconizează în prezent să obțină 181 de locuri în parlamentul european.
Weber a spus că „alegătorii nu optează pentru această poziționare de extremă dreaptă. În Franța și Germania, aceasta este o situație internă, dar ne creștem locurile și asta ne ajută să stabilizăm centrul.”
„Stânga nu mai are legitimitate, oamenii au votat pentru centru-dreapta și aceasta este o veste bună pentru Europa”, a spus el.
El a vorbit la sărbătorile pentru PPE la hotelul Stanhope din Bruxelles.
UPDATE 23:59
Participarea alegătorilor din Germania la alegerile europene a fost între 64 și 65%, cel mai înalt nivel vreodată pentru aceste alegeri de la reunificare. Aceasta se compară favorabil cu cifra de afaceri din UE, care a fost de 51%.
În 1994, 60% dintre germanii eligibili și-au votat. Ulterior, nivelul a scăzut la aproximativ 40 până la 50%. Acum cinci ani, cifra de afaceri era de 61,4%.
Cea mai mare participare vreodată a fost de 65,7% în 1979, primele alegeri europene, dar acestea au implicat doar alegătorii din Germania de Vest.
UPDATE 23:57
În Slovacia, partidul prim-ministrului Robert Fico a fost învins de liberali.
Partidul liberal de opoziție slovacă a creat o surpriză duminică prin câștigarea alegerilor europene împotriva formației Smer-SD a premierului Robert Fico cu înclinații pro-Putin, grav rănit recent într-un atac.
Domnul Fico, ostil ajutorului militar oferit Ucrainei, a fost favorizat de ultimele sondaje, care sugerau că atacul eșuat împotriva lui a sporit sprijinul pentru partidul său. Într-un mesaj publicat pe Facebook, partidul social-democrat Smer-SD și-a prezentat duminică seara „felicitarile câștigătoarei alegerilor, Progresivne slovensko” (Slovacia Progresistă, PS).
Pentru a doua victorie consecutivă la alegerile europene, Slovacia Progresistă a obținut 27,81% din voturi, ceea ce îi va aduce 6 europarlamentari, conform rezultatelor difuzate pe scară largă de presa slovacă, chiar înainte ca acestea să devină oficiale. Smer-SD, cu 24,76% din voturi, ar avea 5 deputați la Bruxelles.
Partidul de extremă dreapta Republica se află pe locul trei cu 12,53% din voturi și va avea doi reprezentanți în Parlamentul European, în timp ce alte două grupări, Mișcarea Creștin Democrată KDH și social-democrații HLAS-SD au obținut câte un loc. Prezența la vot de 34,38% a fost mai mare decât la alegerile precedente.
Participarea alegătorilor din Germania la alegerile europene a fost între 64 și 65%, cel mai înalt nivel vreodată pentru aceste alegeri de la reunificare. Aceasta se compară favorabil cu cifra de afaceri din UE, care a fost de 51%.
În 1994, 60% dintre germanii eligibili și-au votat. Ulterior, nivelul a scăzut la aproximativ 40 până la 50%. Acum cinci ani, cifra de afaceri era de 61,4%.
Cea mai mare participare vreodată a fost de 65,7% în 1979, primele alegeri europene, dar acestea au implicat doar alegătorii din Germania de Vest.
UPDATE 22:56
UPDATE 22:50 – Prezența la vot în UE – 51%
Acum, prezența provizorie la vot la alegerile europene este de 51%, a anunțat Parlamentul European.
Este puțin mai mare decât la alegerile precedente.
UPDATE 22:49 – Portugalia: Estimare
Au fost publicate estimări pentru Portugalia.
Partidul Socialist: 31,4%
Alianța Democrată de centru-dreapta: 30,6%
Inițiativa liberală: 9,8%
Extrema dreapta Chega: 9,2%
VIAT: 4,4%
UPDATE 22:32 – Polonia: Estimare
A fost publicată o estimare pentru Polonia:
Coaliția civică a Premierului Donald Tusk: 38,2%
Dreptul și justiția conservatoare: 33,9%
Extrema dreapta Konfederacja: 11,9%
A treia cale: 8,2%
Stânga: 6,6%
UPDATE 22:30 – Spania: Estimare
Candidatura Partidului Popular, condusă de Dolors Montserrat, ar fi câștigat alegerile europene duminică cu 32,4% din voturi și 21-23 de locuri, cu un avantaj de 2,2 puncte față de PSOE, condus de vicepremierul Teresa Ribera, conform datelor din sondajul realizat de Sigma Dos pentru TVE și posturile regionale de televiziune. Datele oficiale de numărare nu vor fi cunoscute până la ora 23:00, odată cu închiderea secțiilor de votare în Italia.
PSOE ar rămâne la 30,2% și ar obține o reprezentare între 20 și 22 de europarlamentari. Vox s-ar consolida pe poziţia a treia cu 10,4%, în timp ce în bătălia din stânga Sumar (6,3%) s-ar impune pe Podemos (4,4%). Sondajul Sigma Dos pentru RTVE prevede, de asemenea, intrarea în Parlamentul European a controversatului influencer Alvise Pérez și formațiunea antisistem „Se Acabó la Fiesta” (Gata cu dezmățul) cu 3,9% și 2-3 reprezentanți.
UPDATE 22:09 – Macron dizolvă Parlamentul
Macron dizolvă Parlamentul. Vor fi alegeri anticipate în iulie, scrie Le Figaro.
UPDATE 21:50 – Danemarca: Estimare
A fost publicată o estimare pentru Danemarca:
Socialistisk Folkeparti (Stânga Verde): 18,4%
Social-democrații, partidul primului ministru al țării, Mette Frederiksen: 15,4%
Venstre – Partidul Liberal al Danemarcei: 13,9%
Alianța Liberală , un partid care intenționează să se alăture Partidului Popular European de centru-dreapta: 7,8%.
UPDATE 21:44 – Spania: Estimare
A fost publicată o estimare pentru Spania: PP conservator este în frunte.
Partidul Popular (PP) al liderului opoziției, Alberto Núñez Feijó: 32,4%.
Partidul Socialist al premierului spaniol Pedro Sánchez (PSOE): 30,2%.
Partidul de extrema dreapta Vox: 10,4%.
În Spania, dreapta a încercat să transforme alegerile europene într-un referendum asupra lui Sánchez.
Înaintea votului, atenția publicului s-a concentrat pe o saga care o implică pe soția premierului, Begoña Gómez , care este investigată pentru acuzații de corupție și trafic de influență, pe care Sanchez le-a respins ca fiind motivată politic și total lipsită de temei.
UPDATE 21:42
- PPE: 2019 – 176; 2024 – 181
- S&D: 2019 – 144; 2024 – 135
- Renew: 2019 – 102; 2024 – 82
- Verzi: 2019 – 71; 2024 – 53
- ECR: 2019 – 64; 2024 – 71
- ID: 2019 – 64; 2024 – 62
- Stânga: 2019 – 38; 2024 – 34
PPE crește, S&D scade, Renew înregistrează o scădere puternică, Verzii sunt în scădere, ECR – crește, ID – scade ușor, Stânga scade ușor.
UPDATE 21:39
Primele proiecții:
UPDATE 21:29 – Danemarca: Partidul Popular Socialist, în frunte
În Danemarca, Partidul Popular Socialist este în frunte.
Potrivit sondajelor de ieșire din sondaj, cele două mari partide guvernamentale sunt principalii perdanți ai votului din Danemarca. Pe locul doi, social-democrații au adunat doar 15,4% din voturi (față de 21,48% în 2019), în timp ce liberalii (Venstre) au scăzut cu aproape zece puncte și au obținut doar 13,9% din voturi (față de 23,5%. 2019).
Partidul Moderaților, creat în 2022 de fostul premier Lars Lokke Rasmussen, acum șef al Diplomației, este creditat cu doar 6,2% din voturi pentru prima sa participare la alegerile europene (obținuse 9,2% la alegerile legislative din 2022). Surpriza vine de la Partidul Socialist Popular, anunțat în frunte de postul DR, cu 18,4% din voturi, față de 13,23% în 2019.
Extrema dreaptă tradițională, reprezentată de Partidul Popular Danez (DF), este creditată cu 6,5% din voturi, în scădere față de alegerile europene anterioare. Dar a avut concurență anul acesta din partea unui nou grup naționalist, fondat de fostul ministru liberal al imigrației Inger Stojberg, numit Democrații Danemarcei, care a obținut 7,6% din voturi.
UPDATE 21:22 – Franța: Marine Le Pen salută rezultatul „istoric” al RN
Marine Le Pen a reacționat la victoria partidului său la alegerile europene, care este clar înaintea listei renascentiste conduse de Valérie Hayer: „Poporul francez a transmis un mesaj foarte clar”.
„Prin plasarea RN la un nivel istoric, poporul francez a transmis un mesaj foarte clar unei puteri macroniste, care, vot după vot, se dezintegrează”, scrie șeful deputaților RN pe X.
UPDATE 21:20
Jordan Bardella îi cere lui Emmanuel Macron „să ia act” de rezultatele alegerilor europene și îi cere să dizolve Adunarea Națională prin organizarea de noi alegeri legislative.
În acest moment, la Elysee se află prim-ministrul Attal, președinta Adunării Naționale, ministrul de Interne Darmanin și ministrul Economiei.
„O rătăcire fără precedent pentru puterea existentă“.
UPDATE 21:09 – Bardella cere dizolvarea Parlamentului
Jordan Bardella este pe primul loc cu 32%, Valérie Hayer pe locul doi cu 15,4%.
Bardella cere dizolvarea Parlamentului.
UPDATE 21:05 – Extrema-dreapta devine lider în Franța, conform estimărilor
Extrema-dreapta a înregistrat câștiguri semnificative în Franța, potrivit unei estimări publicate chiar acum, lăsându-i pe aliații lui Emmanuel Macron cu mult în urmă pe locul doi într-o cursă care este urmărită îndeaproape în Franța și în Europa.
Peconquette (Eric Zemour) ia 5,1% deci trece pragul, ceea ce înseamna ca extrema dreaptă face un scor cumulat de 37,5%. Socialiștii obțin 14,3%.
Desigur, partidul lui Le Pen se numește Reuniunea Națională (Rassemblement Nationale).
Raliul Național de extremă-dreapta, condus de Jordan Bardella: 32,4%
Renaissance, Modem, Horizons, UDI condus de Valérie Hayer: 15,2%
Socialiștii și Place Publice conduse de Raphaël Glucksmann: 14,3%
UPDATE 21:03 – Finlanda: Surpriză la alegeri
Surpriză mare în Finlanda: partidul „Adevărații Finlandezi”, care a ajuns pe locul doi la alegerile legislative din aprilie 2023 și este membru al coaliției guvernamentale, înregistrează un declin foarte mare.
În timp ce 58% din buletine de vot au fost numărate până la ora 19.30 (20.30 la Helsinki), partidul de extremă dreapta a totalizat 6,7% din voturi, o scădere de 7 puncte față de votul din 2019 se explică prin politica de austeritate dusă de guvern, foarte nepopulară în rândul alegătorilor partidului.
Partidul premierului Petteri Orpo, Coaliția Națională, s-a clasat pe primul loc, cu 24,9% din voturi. Dar cel mai mare câștigător al sondajului este de așteptat să fie Alianța Stângii, care se află pe locul al doilea cu 18,3% din voturi (în creștere de la 6,89% în 2019), înaintea Partidului Social Democrat, pe locul trei cu 15,5% din voturi. . Liga Verde este creditată cu doar 11% din voturi, față de 16% la ultimele alegeri europene.
UPDATE 21:00 – Franța: Reuniune de criză la Elysee
Marine Le Pen trimite 31 de parlamentari la Bruxelles. Reuniune de criză la Elysee.
RN – 32,4%
Renaissance – 15,2%
Emmanuel Macron se va adresa francezilor în această seară. Președintele Republicii Emmanuel Macron se va adresa francezilor în această seară după anunțarea rezultatelor alegerilor europene.
UPDATE 20:48
Participarea la ora 19.00 în Spania este de 38,30%, cu 11 puncte mai puțin decât în 2019.
Participarea crește cu patru puncte față de 2014, când alegerile nu au coincis cu alegerile municipale și regionale.
UPDATE 20:41
Reprezentanții opoziției din partidul CDU din Germania i-au cerut lui Scholz să ridice problema unui vot de încredere în guvernul său, să schimbe cursul politic sau „să elibereze calea pentru noi alegeri”
UPDATE 20:35
În jurul orei 21:15, așteptăm estimări din Franța, Danemarca și Spania.
De asemenea, ne așteptăm la prima estimare completă pentru noul Parlament, bazată pe 11 estimări naționale și date preelectorale din 16 țări.
UPDATE 20:34 – Croația: Estimare
Estimarea pentru Croația a fost publicată:
Uniunea Democrată Croată (HDZ): 33,74%
Coaliția SDP: 27,81%
Mișcarea Patriei (DP): 8,67%
UPDATE 20:32
S-au închis urnele în Ungaria, primele rezultate vin pe la 21, ora Romaniei. Participarea a fost de 56%.
UPDATE 20:31 – Bulgaria: Estimare
A fost publicată estimarea pentru Bulgaria
GERB-SDS: 26,2%
Partidul Bulgaria Democrată (PP-DB): 15,7%
Petrecere de renaștere: 15,4%
Mișcarea pentru Drepturi și Libertate (DPS): 11,7%
UPDATE 20:30 – Malta: Estimare
A fost publicată estimarea pentru Malta.
Partidul laburist: 44,67%
Partidul naționalist: 42,52%
UPDATE 20:24 – Germania: SPD reacționează după dezastrul electoral
Politicienii SPD cer sa existe consecințe după „dezastrul electoral”. Mai mulți social-democrați cer consecințe din dezastrul SPD la alegerile europene. Acesta este un „rezultat dramatic care arată clar că campania nu a funcționat”, spune Sebastian Roloff, membru al consiliului SPD, pentru „Stern”.
Membrul Bundestagului își avertizează partidul să nu se bazeze doar pe Olaf Scholz.
„Cancelarul și abilitățile sale de moderare nu sunt singura noastră săgeată. Pentru viitoarele negocieri bugetare, acest lucru înseamnă în mod clar: mai multă bunăstare socială, mai multă dezvoltare economică, mai mult SPD”.
UPDATE 20:18 – Von der Leyen mulțumește Uniunii
Într-o legătură video cu CDU la Berlin, președinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și-a exprimat încântarea față de buna performanță a Uniunii în Germania.
„Suntem entuziasmați de ceea ce ați prezentat”, a spus ea la partidul electoral al Partidului Popular European de la Bruxelles.
Ea îi mulțumește șefului CDU Merz „pentru cooperarea excelentă în această campanie electorală” și, de asemenea, îi mulțumește șefului CSU Söder. Ea îi mulțumește în mod expres șefului EVP, Manfred Weber.
Von der Leyen a fost cel mai mare candidat al Partidului Popular European: Weber, în calitate de lider PPE, trebuie acum să organizeze majorități pentru Von der Leyen în Consiliul European (șefii de guvern din UE) și în Parlamentul European.
UPDATE 20:17
Germania: Conform cifrelor ZDF, 17% dintre tinerii cu vârsta între 16 și 24 de ani au votat fiecare pentru CDU/CSU sau AfD.
11% dintre tinerii alegători au ales Verzii și 9% au ales SPD.
Partidul Volt are 9% în această grupă de vârstă, partidul de stânga 7%, FDP și BSW 6%. 4% au mers la partidul satiric „Partidul”, 3% la Partidul Protecția Animalelor, 11% la alte partide.
UPDATE 20:13
În Malta, cel mai mic stat membru al UE, Partidul Laburist, aflat la guvernare, a devenit cel mai mare, potrivit primelor rezultate. Conform acestor previziuni, 3 din cele 6 locuri malteze în Parlamentul European revin laburiștilor. În ciuda acestui fapt, există o pierdere pentru laburiști.
Partidul naționalist conservator al actualului președinte al Parlamentului European, Roberta Metsola, se poate aștepta la 2-3 locuri. Cu aceasta, Metsola pare să-și fi asigurat locul.
UPDATE 20:11
În Grecia, partidul de dreapta al premierului Kyriakos Mitsotakis a devenit cel mai mare partid, potrivit sondajului la ieșirea de la urne realizat de radiodifuzorul ERT. Partidul ar fi obținut între 28 și 32% din voturi. Syriza, partidul de stânga al lui Stefanos Kasselakis, se află pe locul al doilea, cu 15-18% din voturi.
Prezența în Grecia nu a fost ridicată. Posibil ca vremea să fi jucat un rol în acest sens, în toată țara termometrul a depășit cu mult 30 de grade. Cu o oră și jumătate înainte de închiderea secțiilor de votare, prezența la vot a fost mai mică de 33%.
UPDATE 19:50 – Cipru: Estimare
A fost publicată estimarea pentru Cipru:
Miting Democrat: 23,8%
Partidul Progresist al Muncitorilor: 23,1%
Fidias: 14,70%
UPDATE 19:47 – Grecia: Estimare
Estimarea pentru Grecia pune Noua Democrație în frunte.
Noua Democrație: 30%
Syriza: 16,7%
UPDATE 19:45 – Țările de Jos: Estimare
A fost publicată o estimare pentru Țările de Jos.
Alianța Muncii/Stânga Verde (PvdA/GL): 21,6%
Partidul Libertatea (PVV) al lui Geert Wilders: 17,7%
Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD): 11,6%
Apelul Creștin Democrat (CDA): 9,7%
D66: 8,1%
BBB: 5,3%
UPDATE 19:41
Germania: Prima proiecție – partidele care formează Coaliția de la guvernare și-au pierdut majoritatea, având mai puțin decât are CDU.
UPDATE 19:20 – CDU câștigă alegerile în Germania
SPD, partidul lui Olaf Scholz, numește rezultatul alegerilor o „înfrângere grea”.
Marea surpriză este victoria partidului AFD (Alternativa pentru Germania) – care a luat ființă după ce fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a decis ca migranții să poată fi lăsați să vină în Europa.
CDU, câștigător detașat al alegerilor, pune în acest moment legitimitatea lui Olaf Scholz în fruntea guvernului german.
UPDATE 19:17
Prognoză ARD/ Televiziunea de stat din Germania
SPD pe 3, AFD pe 2:
Prognoză ZDF/ Germania. Aceeași ierarhie:
UPDATE 19:08
Un Exit Poll a fost publicat pentru Germania, relatează Reuters. Astfel, partidul lui Scholz a pierdut alegerile.
Uniunea Creștin Democrată/Uniunea Creștină Socială (CDU/CSU): 29,5%
Alternativă pentru Germania (AfD): 16,5%
Partidul Social Democrat (SPD): 14%.
UPDATE 19:00
În timp ce alegerile UE implică 27 de curse, unele sunt urmărite în mod deosebit de atent datorită posibilului impact asupra peisajului politic atât la nivel național, cât și la Bruxelles: Franța, Ungaria, Spania, Germania, Slovacia.
- Franța:
Mitingul Național de extremă-dreapta, cu candidatul său principal, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani , este de așteptat să obțină cele mai multe voturi. Lista condusă de aliatul lui Emmanuel Macron, Valérie Hayer, este în urmă.
Un sondaj Le Monde înainte de alegeri a pus Raliul Național la 33%, coaliția de guvernare a lui Macron la 16% și socialiștii împreună cu Place Publique la 14,5%.
Rezultatele votului de astăzi vor pregăti scena pentru campania pentru alegerile prezidențiale din Franța din 2027 și ar putea avea un impact semnificativ asupra discuțiilor publice despre ascensiunea extremei drepte în Europa .
- Ungaria:
În timp ce partidul de guvernământ Fidesz al lui Viktor Orbán este de așteptat să strângă cele mai multe voturi în Ungaria, alegerile sunt urmărite îndeaproape, din cauza ascensiunii rapide a lui Péter Magyar, un fost membru al guvernului, care a lansat recent o mișcare de opoziție.
Magyar a militat pe o platformă anticorupție care vizează restabilirea instituțiilor democratice. Premierul a făcut campanie susținând că un al Treilea Război Mondial ar putea fi iminent și prezentându-și partidul drept „singura forță politică care poate păstra pacea” în Ungaria.
Rezultatul votului de astăzi va modela peisajul politic al Ungariei înaintea alegerilor naționale din 2026.
- Spania:
În Spania, dreapta a încercat să transforme alegerile europene într-un referendum asupra Premierului socialist, Pedro Sánchez .
„Să nu amânăm până la alegerile generale ceea ce putem începe să facem la alegerile europene. Să începem schimbarea din Europa”, a spus liderul conservator al Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo .
Înaintea votului, atenția publicului s-a concentrat pe o saga care o implică pe soția premierului, Begoña Gómez, care este investigată pentru acuzații de corupție și trafic de influență, pe care Sánchez le-a respins ca fiind motivate politic și total lipsită de temei.
Cu toate acestea, oponenții săi au folosit acuzațiile pentru a crește presiunea asupra lui Sánchez, pe care îl acuză că este egoist, ipocrit și dornic să-și păstreze puterea.
În urma alegerilor generale neconcludente de anul trecut, Sánchez a reușit să-și asigure un alt mandat făcând o întoarcere și promițând partidelor catalane pro-independență o lege controversată și dezbinătoare a amnistiei, în schimbul sprijinului acordat pentru revenirea lui în funcție.
Pentru Europa, evoluțiile politice de la Madrid sunt deosebit de semnificative, deoarece Sánchez este unul dintre puținii șefi de guvern socialiști de pe continent.
Prim-ministrul socialist al Portugaliei, António Costa, a demisionat în noiembrie anul trecut, după ce a fost lansată o anchetă privind presupusele ilegalități în gestionarea de către administrația sa a proiectelor mari de investiții ecologice. Portugalia este acum guvernată de Alianța Democrată de centru-dreapta, care a terminat prima la alegerile generale anticipate din martie .
- Germania:
În Germania, performanța extremei drepte Alternative for Germany va fi urmărită îndeaproape.
AfD a fost implicată într-o serie de scandaluri în ultimele luni și a fost exclusă din grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație din parlamentul european, care reunește extrema dreaptă precum Mitingul Național al Franței și Vlaams Belang din Belgia.
Ultimele sondaje indică Uniunea Creștin Democrată/Uniunea Creștin Socială (CDU/CSU) de centru-dreapta la 30%, Verzii la 15%, Partidul Social Democrat (SPD) la 15% și AfD la 14%.
- Slovacia:
Premierul Slovaciei, Robert Fico , a fost împușcat și grav rănit în mai, în cel mai grav incident de violență împotriva unui șef de guvern din Europa din ultimele decenii.
Liderul populist și partidul său Smer au fost cercetați în ultimele luni din cauza unor mișcări pe care criticii spun că subminează libertatea presei și controalele și echilibrele. Retorica lui Fico cu privire la politica externă a ridicat, de asemenea, îngrijorarea că Bratislava adoptă o abordare mai prietenoasă cu Kremlinul.
„Este necesar să se voteze pentru deputații europeni care vor sprijini inițiativele de pace și nu continuarea războiului”, a spus Fico într-o postare pe rețelele sociale sâmbătă, în timp ce vota într-un spital din Bratislava.
Ultimele sondaje au plasat SMER-ul lui Fico cu puțin înaintea opoziției Progressive Slovakia, care se desfășoară pe o platformă pro-occidentală.
UPDATE 18:59
Prezența la vot în UE este de 29,4%.
Știrea inițială – FPÖ câștigă alegerile în Austria
Alegerile UE de duminică au adus victoria așteptată pentru FPÖ. Potrivit exit poll-ul oe24, Partidul Libertății ar trebui să obțină între 28-30%. Atât ÖVP, cât și SPÖ, precum și Verzii și NEOS sunt într-un duel strâns pentru locurile al doilea și, respectiv, al patrulea.