SPD (social-democrați de centru-stânga) a câștigat la limită alegerile federale din Germania, învingând partidul Angelei Merkel, care și-a anunțat demisia înainte de alegeri, potrivit rezultatelor preliminare publicate luni dimineață.

SPD devansează blocul conservator CDU/CSU cu aproape 2%, potrivit rezultatelor preliminare, iar într-o cursă atât de strânsă, posibilitățile de formare a unei coaliții sunt încă neclare, transmite Deutsche Welle.

Rezultatele preliminare ale alegerilor din Germania arată că SPD a obținut 25,7%, devansând la limită CDU/CSU (creștin-democrați de centru-dreapta și partidul lor înfrățit bavarez), cu 24,1%.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Atât blocul conservator, cât și SPD au declarat că doresc să conducă următorul guvern și, matematic, oricare dintre partide ar putea să o facă dacă își asigură aliații necesari.

Verzii ecologiști au înregistrat cel mai bun rezultat din istorie, obținând 14,8% din voturi. Partidul pro-business Democrații Liberi (FDP) a obținut 11,5%, în timp ce formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a totalizat 10,3%. Partidul socialist Stânga a luat 4,9% din voturi.

Astfel, SPD ar avea cele mai multe locuri în Bundestag, 206, urmat de CDU/CSU – 196, apoi Verzii – 118, FDP – 92, AfD – 83, Stânga – 39 de parlamentari.

Cine ar putea guverna în Germania

Potrivit BBC, este pentru prima dată când Germania se confruntă cu o coaliție în trei, dar această țară a intrat într-o nouă eră politică, iar discuțiile nu au început încă.

Posibile coaliții de guvernare în Germania.

Dincolo de cele patru partide principale, a fost o seară proastă pentru stânga radicală și o seară cu probleme pentru extrema dreaptă.

Partidul de stânga Die Linke a coborât sub pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament, dar a supraviețuit pentru că a obținut trei mandate directe.

Și, deși cota de voturi a extremei drepte AfD pare să fi scăzut la nivel național, va fi cel mai mare partid în landurile estice Saxonia și Turingia.