• Biden are, până în prezent, 264 din cele 270 de voturi ale colegiului electoral
  • Pentru a-și asigura celelalte 53 de voturi de care are nevoie pentru victorie, Trump ar trebui să câștige toate cele patru state rămase: Nevada (șase voturi), Carolina de Nord (15), Georgia (16) și Pennsylvania (20)
  • Trump și echipa sa de campanie au deschis o acțiune în justiție prin care cer oprirea numărării voturilor în statele Pennsylvania și Georgia

Biden are cel mai sigur drum spre victorie. După ce și-a consolidat miercuri avantajul cu victorii în Michigan și Wisconsin, candidatul democrat la președinție, Joe Biden, a câștigat 264 din cele 270 de voturi ale colegiului electoral necesare declarării victoriei. Donald Trump are 214 voturi, după ce a câștigat un vot în statul Maine, informează The Guardian

Începând cu ora 9 a.m, (ora României) joi, Biden avea un avans în Nevada, care are șase voturi în colegiul electoral – suficiente pentru a-l declara învingător.

Avansul lui Trump în Georgia a început să se reducă miercuri seara, iar pe măsură ce se numără voturile prin corespondență, situația s-ar putea răsturna în favoarea lui Biden, care ar putea ajunge să câștige cele 16 voturi ale colegiului electoral. Anul acesta în Georgia au votat prin corespondență mai mulți oameni decât au votat în total în 2016.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ

Joi, la ora 9 dimineața, Trump conducea în acest stat cu peste 31.000 de voturi, aproximativ 100.000 de voturi fiind încă nenumărate. Rezultatele au fost întârziate din cauza spargerii unei țevi la un centru de numărare din comitatul Fulton, procesul de numărare oprindu-se pentru scurt timp.
Biden ar putea câștiga și Pennsylvania, care i-ar aduce 20 de voturi, deși este de așteptat ca numărarea voturilor să continue încă pentru ceva timp.

Adresându-se susținătorilor săi în Wilmington, Biden a declarat că este „clar” că va avea cele 270 de voturi electorale necesare pentru câștigarea președinției.

Nu sunt aici pentru a declara că am câștigat, dar sunt aici pentru a spune că, atunci când numărătoarea va fi terminată, vom fi câștigători”, a spus Biden.

Încă este posibil ca Trump să câștige

După toate probabilitățile, președintele Trump va câștiga Alaska, primind astfel încă trei voturi ale colegiului electoral, ajungând la 217.

Pentru a-și asigura celelalte 53 de voturi de care are nevoie pentru victorie, va trebui să câștige toate cele patru state rămase și cele 57 de voturi ale acestora: Nevada (șase voturi), Carolina de Nord (15), Georgia (16) și Pennsylvania (20).

Ce se întâmplă în Arizona?

Associated Press și alte câteva organizații de știri l-au numit miercuri pe Biden ca fiind câștigător în Arizona (cu 11 voturi ale colegiului electoral), deși alte posturi, inclusiv NBC, s-au abținut să facă asta.

În timp ce avansul lui Biden în Arizona s-a redus ușor miercuri seara, astăzi la ora 9 a.m., când se număraseră 86% dintre voturile numărate, el avea 50,7% dintre voturi.

Campania lui Trump a susținut în mod fals că a câștigat Arizona, iar miercuri seară, susținătorii președintelui au scandat în capitala statului, Phoenix, „Rușine, Fox” după ce și acest canal de știri TV l-a declarat tot pe Biden câștigător.

Când vom avea un câștigător?

Nevada se așteaptă să își actualizeze rezultatele joi seara, iar în Pennsylvania numărătoarea nu se va termina până vineri.

Disputele juridice

Trump și echipa sa de campanie au deschis o acțiune în justiție prin care cer oprirea numărării voturilor în statele Pennsylvania și Georgia, care nu au fost încă atribuite de Associated Press niciunuia dintre candidați, și Michigan, pe care AP îl atribuie lui Biden.

Echipa lui Trump a cerut, de asemenea, o renumărarea voturilor în Wisconsin, pe care AP îl consideră câștigat de Biden.

Disputele juridice din campanie este însă foarte puțin probabil să influențeze rezultatul alegerilor.