Alegeri legislative în Georgia: Opoziţia cere proteste după victoria contestată a partidului de guvernământ la alegeri

Opoziţia din Georgia a făcut apel la proteste de stradă, în timp ce Uniunea Europeană solicită o anchetă privind neregulile electorale, după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a câştigat alegerile legislative cu 54% din voturi, scrie AFP.

Conform rezultatelor oficiale din peste 99% din secţiile de votare, principala coaliţie de opoziţie pro-occidentală a obţinut 37,5% din sufragii. Victoria oferă partidului „Visul Georgian” 91 de locuri în parlamentul de 150 de membri.

Preşedintele pro-occidental Salome Zurabishvili a acuzat Rusia că a orchestrat fraudarea alegerilor: „Suntem martori şi victime ale unei operaţiuni speciale ruseşti, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”.

„Acum este momentul pentru proteste în masă. Trebuie să arătăm lumii că luptăm pentru libertate şi că suntem un popor care nu va tolera nedreptatea”, a declarat fostul preşedinte Mikheil Saakaşvili pe Facebook.

Observatorii internaţionali au raportat că alegerile au fost „marcate de un teren de joc inegal, presiune şi tensiune”. O misiune a Parlamentului European a semnalat cazuri de „umplere a urnelor” şi „agresiune fizică” asupra observatorilor.

„Aceste presupuse nereguli trebuie să fie clarificate şi abordate cu seriozitate”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

„Victoria noastră este impresionantă”, a afirmat premierul Irakli Kobakhidze, acuzând opoziţia că „subminează ordinea constituţională a ţării”.

„Aceasta este o încercare de a fura viitorul Georgiei”, a declarat Tina Bokuchava, lider al Mişcării Naţionale Unite.

Partidul „Visul Georgian”, aflat la putere din 2012, a fost criticat recent pentru adoptarea unei legi controversate privind „influenţa străină” şi pentru măsuri care restricţionează drepturile minorităţilor LGBTQ. Aceste decizii au determinat Bruxelles-ul să îngheţe procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Washingtonul a impus sancţiuni împotriva mai multor oficiali georgieni.

Exit mobile version