Alegeri parlamentare 2020. Tot ce trebuie să știe cetățenii români din diaspora despre vot

Sursă foto: Profimedia

Pe 5 și 6 decembrie diaspora votează pentru alegerile parlamentare. România a deschis 748 de secții de votare, iar cele mai mult sunt în Spania și Italia. Primii români care se duc la vot sunt cei cu domiciliul sau reședința în Noua Zeelandă.

Ce și cum se votează pe 5-6 Decembrie

În afara țării votezi pentru 2 senatori și 4 deputați care să reprezinte diaspora, din totalul celor 466 care vor fi aleși la scrutinul din 6 decembrie.

Poți sa votezi la orice secție din țara în care ai rezidența sau domiciliul. E prea târziu să votezi prin corespondență.

Anul asta îți trebuie un act de identitate + dovada rezidenței.  În mod excepțional, poți sa votezi chiar și dacă ti-a expirat actul de identitate incepand cu luna martie 2020, de cand a inceput epidemia (MAE precizează ce dovezi poți sa aduci, în funcție de țară).

Se votează sâmbătă, 5 decembrie şi duminică, 6 decembrie, între 7.00 – 21.00. „Dacă la ora 21:00 mai există alegători în secţiile de votare sau la rând în faţa sediului în care funcţionează secţia, li se va permite exercitarea dreptului de vot până la ora 23.59”, a anunțat ministrul de externe Bogdan Aurescu. Legislația electorală nu prevede votul online sau urnele mobile în străinătate.

Tot ce trebuie să faci e să pui ștampila oriunde în cadranul listei cu oameni pe care vrei să-i vezi în parlament. Vezi să ai o ștampilă de control pe spatele buletinului. Dacă n-ai, buletinul de vot va fi declarat nul. (Vezi aici cum arată buletinele).

Secțiile sunt obligate sa respecte măsurile de sanatate din țara în care votezi. Asta înseamnă cel puțin mască, număr limitat de oameni în incinta secției de votare, luat temperatura la intrare, și gel dezinfectant. Ar trebui să primești mască la intrare.

MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot la secție utilizarea ambelor zile, 5 și 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări. Totodată, MAE recomandă insistent respectarea măsurilor de protecție sanitară aplicabile la secțiile de votare din străinătate și a măsurilor adoptate de autoritățile din statul de domiciliu/reședință în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secția de votare. Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfășurării votului la secțiile de votare din străinătate sunt: purtarea măștii de protecție în așa fel încât să acopere și nasul și gura; dezinfectarea mâinilor la intrarea și la ieșirea în localul de vot; păstrarea unei distanțe de cel puțin 1 metru față de ceilalți alegători și membrii secției de votare, inclusiv în timp ce se așteaptă la rând pentru a se intra în secția de votare; evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ștampilei și a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil; evitarea contactului direct cu ceilalți participanți la procesul electoral.

MAE reamintește că, în conformitate cu art. 83 din Legea nr. 208/2015, la secțiile de votare organizate în străinătate pot vota cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Astfel, cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar), însoțit de un document emis de autoritățile statului de reședință prin care se dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile (lista acestor documente poate fi consultată aici.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate românești enumerate mai sus au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020. De asemenea, dacă documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, acestea sunt considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot. La următoarea adresă pot fi consultate documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine care au expirat înainte de 1 martie 2020 și sunt considerate valabile, potrivit legislației statului respectiv. Cetățenii români cu reședința în străinătate pot prezenta documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine atât în original, cât și în copie, precum și în format electronic.

MAE recomandă cetățenilor români să consulte informațiile disponibile pe site-ul www.mae.ro în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an în care se regăsește și harta interactivă a secțiilor de votare. De asemenea, alegătorii români din străinătate au la dispoziție o linie telefonică pentru obținerea de informații utile privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 5 și 6 decembrie 2020 în străinătate: 0040214312065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă permanent în perioada 3 decembrie 2020, ora 08.00 – 7 decembrie 2020, ora 20.00.

În final, MAE reamintește că a pus la dispoziția alegătorilor români din străinătate Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate, ce conține informații privind condițiile de exercitare a dreptului de vot la secție, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secțiilor de votare și măsurile specifice de siguranță sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, precum și o rubrică de Întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetățenii români din afara granițelor țării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secție.