• Aproximativ 6,7 milioane de alegători speră că, după alegerile anticipate din aprilie și iulie, a treia încercare de a alege 240 de parlamentari va avea ca rezultat un guvern care să-l scoată Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene, din criza sanitară și economică.
  • Analiștii prevăd o prezență scăzută la vot din cauza îngrijorărilor oamenilor cu privire la răspândirea coronavirusului, a ratei mici de vaccinare și a stării de apetie politică, după două tururi de scrutin anticipate.
  • Țara balcanică, care are cea mai mică rată de vaccinare din UE, cu mai puțin de o treime dintre adulți complet vaccinați, a raportat în această săptămână 334 de decese cauzate de COVID într-o singură zi, cel mai mare număr zilnic de la începutul pandemiei.

Bulgarii merg, duminică, la urne pentru a alege un nou parlament și un nou președinte, turul de scrutin având loc pe fondul unui nou val de infecții cu coronavirus scrie Associated Press.

Aproximativ 6,7 milioane de alegători speră că, după alegerile anticipate din aprilie și iulie, a treia încercare de a alege 240 de parlamentari va avea ca rezultat un guvern care să-l scoată Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene, din criza sanitară și economică.

Analiștii prevăd o prezență scăzută la vot din cauza îngrijorărilor oamenilor cu privire la răspândirea coronavirusului, a ratei mici de vaccinare și a stării de apetie politică, după două tururi de scrutin anticipate.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Țara balcanică, care are cea mai mică rată de vaccinare din UE, cu mai puțin de o treime dintre adulți complet vaccinați, a raportat în această săptămână 334 de decese cauzate de COVID într-o singură zi, cel mai mare număr zilnic de la începutul pandemiei.

O prezență scăzută la vot ar favoriza fostul partid de guvernământ GERB, care, deși este tot mai puțin susținut, poate conta încă pe mulți alegători loiali și astfel are șanse foarte mari să ajungă pe primul loc, în urma numărării voturilor.

Analiștii politici prevăd că un nou partid, „Continuăm schimbarea”, creat de miniștrii Economiei și Finanțelor ai guvernului interimar anterior, va ajunge pe locul al doilea și va fi, probabil, în centrul unui nou guvern.

Fondat în urmă cu doar câteva săptămâni de doi absolvenți de la Harvard, Kiril Petkov, 41 de ani, și Asen Vasilev, 44 de ani, partidul a câștigat rapid un sprijin larg datorită acțiunilor sale hotărâte împotriva corupției și angajamentelor de a aduce transparență, toleranță zero față de corupție și reforme în sectoarele cheie.

Sondajele de opinie sugerează că până la șapte partide ar putea trece de pragul de 4% pentru a intra în Parlament.

La alegerile prezidențiale de duminică, 23 de candidați se luptă pentru funcția de șef al statului.

Rumen Radev, un critic vocal al lui Borissov și un susținător ferm al protestelor anticorupție de anul trecut, are șanse mari să câștige un al doilea mandat de cinci ani.

Sondajele sugerează că va obține puțin sub 50% din voturi, acesta fiind pragul necesar pentru o victorie totală în primul tur.

Dacă nu va obține peste 50% din voturi, va avea loc un nou tur de scrutin pe 21 noiembrie, atunci când, cel mai probabil, Rumen Radev în va confrunta pe principalul său contracandidat — Anastas Gerdzhikov, profesor universitar.