• Șeful serviciilor de informații americane consider că rușii încearcă să-l denigreze pe Joe Biden și să-l sprijine pe Trump.
  • „Cred că ultima persoană pe care Rusia vrea să o vadă în funcție este Donald Trump”, spune președintele american.
  • De asemenea, potrivit lui William Evanina, directorul NCSC, China nu își dorește ca Trump să fie reales.
  • Cât despre Iran, serviciile de informații americane consider că aceștia  încearcă “să slăbească instituţiile democratice americane”

China, Rusia și Iran se numără printre țările care vor să influențeze alegerile prezidențiale din SUA din acest an, a avertizat William Evanina, directorul Centrului Naţional pentru Contra-Informaţii şi Securitate (NCSC), scrie BBC.

El spune că aceste țări folosesc „măsuri vizibile, dar și mascate” pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale.  „Aceștia au o preferință”, adaugă acesta.

Vineri, William Evanina, șeful NCSC, a dat publicității declarația în care afirmă următoarele:

  • China „preferă ca preşedintele Trump – considerat ca imprevizibil de Beijing, să nu câştige un al doilea mandat”, prin urmare „își extinde eforturile de influența” înainte de alegeri.
  • Rusia încearcă să-l „denigreze” pe fost vicepreședinte Joe Biden și „încearcă să sprijine candidatura lui Donald Trump pe rețelele de socializare și televiziunea rusă”.
  •  Totodată, NCSC cred că Iranul încearcă să „submineze instituțiile democratice americane”, iar Trump să „împartă țara” înaintea alegerilor, printr-o campanie care răspândește în online știri false „conținut anti-american”.  Eforturile lor sunt determinate parțial de convingerea că un al doilea mandat al lui Trump „ar avea ca rezultat continuarea presiunii SUA asupra Iranului în efortul de a schimba regimul”

Întrebat la o conferință de presă, ce intenționează să facă cu privire la imixtiunile electorale, Trump a spus că administrația sa va analiza „îndeaproape” rapoartele. Totodată, el a sugerat că votul ar putea fi amânat pentru a preveni „cele mai inexacte și frauduloase alegeri din istorie”.

La aceeași conferință Trump a spus că Rusia „ar putea să se implice în alegerile din acest an, dar a respins ideea că țara ar putea încerca să-l ajute să câștige un al doilea mandat. „Cred că ultima persoană pe care Rusia vrea să o vadă în funcție este Donald Trump”, a spus el, menționând că „nimeni, vreodată, nu a fost mai dur cu Rusia decât mine”.

Pe de altă parte, șeful serviciilor de informații americane este convins că Rusia a intervenit în favoarea lui Donald Trump în timpul campaniei electorale din 2016. Acuzații ce au fost negate de Kremlin.