• Alegerile din Franța au stabilit recorduri în ceea ce privește prezența la urne.
  • Partidele RN și LREM au înregistrat rezultate foarte slabe.
  • 31 de milioane de francezi cu drept de vot nu s-au prezentat la vot.

Francezii au ales absenteismul, la votul pentru regiunile franceze. Alegerile au fost marcate de un absenteism record de 66.7%. Practic, 31 de milioane de francezi cu drept de vot nu s-au prezentat la urne. Partidul președintelui Macron a înregistrat un scor dezastruos, estimat la 11 procente și nu va conduce, probabil, nici o regiune.

Președintele Franței se teme acum de alegerile prezidențiale de anul viitor. Valérie Pécresse, din partea Soyons Libres, a confirmat avansul din primul tur, iar rezultatele preliminare arată partidul drept câștigătoar al alegerilor, cu 46% din voturi. Frontul Național, partidul de extremă dreapta condus de Marine le Pen, nu a reușit să câștige nimic, deși, înainte de vot, Le Pen era convinsă că va lua șase din cele 18 regiuni ale Franței.

Marine Le Pen: „Când doi francezi din trei nu se prezintă la vot, în special tinerii și clasa muncitoare, este evident un mesaj la care trebuie să ne uităm cu atenție, deoarece această dezamăgire civică istorică este un semnal major trimis tuturor liderilor politici și chiar pentru întreaga societate

Prezența scăzută la vot e un semnal de alarmă pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

Marc Perelman, analist politic: „Adunarea Națională a sperat că va câștiga o regiune pentru prima oară în istorie, iar asta nu s-a întâmplat și nici nu au fost măcar aproape. Acest lucru este un mare eșec pentru ei pentru că erau văzuți drept un partid al francezilor”

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Partidul de guvernământ al preşedintelui Macron, Republique en Marche, care nu exista la momentul ultimului vot regional din 2015, nu a reuşit să-şi asigure nici măcar o singură regiune – un rezultat umilitor pentru liderul ţării.