• Cercetătorii de la Stanford spun că mitingurile lui Trump au dus la 30 mii cazuri de COVID-19.
  • De 4 ori mai mulți americani cer acum cetățenie italiană decât în 2016.
  • Peste 80 de milioane de americani au votat deja, anticipat.
  • Magazinele și alte business-uri s-au baricadat, în New York și Washington.
  • În Philadelphia, patrulează zeci de oameni înarmați, îmbrăcați în haine militare.
  • Sondajele de opinie dau rezultate contradictorii.
  • CNN: Americanii cer cetățenie italiană pentru îngrijiri medicale gratuite.

Alegeri SUA 2020, analizate de Sorina Matei și Bogdan Nicolae

Americanii își aleg mâine președintele într-un context total atipic.

În plină pandemie, cu revolte în stradă și o teamă tot mai mare de violențe.

În plus, sondajele de opinie se schimbă cu viteză și dau rezultate contradictorii. Mai ales în statele cheie.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
INTERNET STABIL, CASĂ STABILĂ
EU VARA NU DORM..
ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
PROBLEME LA PROCESUL LUI TRUMP

Situația pe străzile marilor orașe din SUA

Magazinele se baricadează, inclusiv în Washington și New York. Bogații își angajează gărzi de corp. În apropierea Casei Albe accesul a fost restricționat.

Sorina Matei, corespondent Aleph News: „Situația a devenit tensionată în urmă cu câteva zile. Toată societatea americană se pregătește ca și cum ar veni uraganul peste ei. Asta spuneau cei din conducerea Universității George Washington. Universitatea George Washington le-a spus, inclusiv profesorilor și studenților, să-și ia provizii de alimente și medicamente.

Vorbim despre tot ce înseamnă companii private, de sistem bancar, de clădiri federale, care se baricadează. Asta pentru că sunt foarte multe informații care arată că aceste Miliții, care sunt foarte multe pe teritoriul Statelor Unite, se vor interfera în procesul electoral. Chiar au început să apară pe străzile din Statele Unite.

În acest moment, vreau să spun că se ridică garduri în jurul Casei Albe – celebrele garduri care au fost la protestul BLM. În plus, informațiile date de presa americană arată că 250 de militari ai Gărzii Naționale sunt, în acest moment, în stare de alertă pentru a proteja Casa Albă, în cazul în care protestele vor ajunge până acolo.

Și asta pentru că în noaptea alegerilor, președintele Statelor Unite va aștepta rezultatul alegerilor în Casa Albă”.

Foto: Aleph News

NY Times: Donald Trump va rămâne în Casa Albă cu 400 de invitați în noaptea alegerilor

Acesta este un prilej ca democrații să-l mai acuze o dată că nu respectă nicio măsură de protecție sanitară împotriva COVID-19 și că e un model greșit pentru americani.

Una dintre cele mai aprinse discuții ale momentului este legată de mitingurile lui Trump, despre care cercetătorii de la Stanford spun într-un raport că au răspândit COVID-ul.

30 de mii de oameni s-au îmbolnăvit la aceste mitinguri și 700 dintre ei au murit, indică cei de la Universitatea Stanford.

Ieri, peste 74 de mii de americani s-au îmbolnăvit. Statele Unite se află deja în ceea ce experții numesc al treilea val.

Cum se poziționează republicanii și democrații față de acest subiect

Democrații evidențiază că Donald Trump expune oamenii la COVID-19 prin mitingurile lui

Bogdan Nicolae, analist politică externă: „În primul rând, la Casa Albă există un protocol în vigoare, pe care Sean Conley – medicul de la Casa Albă – împreună cu Serviciile Secrete l-au implementat deja de la începutul lunii octombrie, de când Donald Trump a fost identificat pozitiv cu SARS-CoV-2.

Ne așteptăm să existe un control foarte riguros pentru cei 400 de invitați pe care Trump vrea să-i aibă în seara de alegeri. Pe de altă parte, democrații nu uită să evidențieze cu fiecare miting pe care îl face Trump în teritoriu – ultimele au fost în Iowa, în Florida, în Carolina de Nord – faptul că expune în mod inutil participanții la mitinguri la infectarea cu COVID-19.

Republicanii nu își apără președintele din cauza altor probleme pe care le au

Sorina Matei, corespondent Aleph News: „Republicanii nu își apără președintele. Republicanii au propriile probleme, greii Partidului Republican din statele lor, pentru că mai este o luptă în afara luptei pentru președinție: lupta pentru recâștigarea Congresului Statelor Unite”.

Trump, admirat pentru starea economiei și criticat pentru gestionarea pandemiei

Sorina Matei, corespondent Aleph News: „Este de văzut dacă republicanii își vor menține avantajul în Senatul american, dacă vor avea majoritate. Într-adevăr, bila neagră pentru Donald Trump este gestionarea pandemiei.

Pe de altă parte, bila albă pentru Donald Trump este starea economiei, care își revine cu o viteză neașteptată, dar și problema asigurărilor de sănătate, care a eșuat pe vremea lui Barack Obama și oamenii sunt interesați foarte mult de acest subiect, mai ales în contextul acestei situații de pandemie”.

Poziția republicanilor și a democraților față de serviciile medicale gratuite

Starea de tensiune este tot mai mare în rândul votanților. În acest context, CNN a publicat o cifră interesantă: a crescut de 4 ori anul acesta, față de 2016, numărul americanilor care cer cetățenie italiană.

În special pentru că vor acces la servicii medicale gratuite și un climat liniștit.

Sorina Matei, corespond Aleph News: „Lucrurile sunt destul de complicate și în ceea ce privește pandemia în tabăra lui Donald Trump”.

Sorina Matei a mai spus că și democrații și republicanii au vorbit azi în presa americană despre lanțul de retail Wallmart: ieri a anunțat că retrage tot ce înseamnă muniție și arme din magazin.

Sunt 4700 de magazine pe teritoriul statului american. Iar azi, pentru că au fost proteste din partea clientelei, „lanțul de retail a revenit asupra deciziei, dar televiziunile americane și presa americană au difuzat că în statele cheie decisive de pe coasta americană, unde au fost și sunt conflicte interrasiale și nu numai, ci există această prezență a Milițiilor, a acestor structuri paramilitare, oamenii pur și simplu au dat buzna în magazine din care se cumpără arme și sunt persoane care nu au avut armă niciodată. Este pentru prima oară când cumpără de frică că vor ieși tensiuni în preajma acestor alegeri”, a explicat Sorina Matei.

Foto: Aleph News

Democrații se tem că un nou mandat al lui Trump ar însemna terminarea actualului Affordable Care Act

Bogdan Nicolae, analist politică externă: „Din punct de vedere al democraților, lucrurile sunt foarte grave pentru că există temerea că un nou mandat cu Trump la Casa Albă ar putea să presupună terminarea actualului Affordable Care Act, care este piatra de temelie a sistemului de sănătate american din mandatul Obama-Biden.

Trump a anunțat că va înlocui Affordable Care Act cu altceva, dar încă înlocuirea nu s-a produs în cei patru ani din primul mandat.

Iar numirea unui nou judecător la Curtea Supremă și promisiunile republicanilor că ar vrea să anuleze Affordable Care Act pun foarte mulți americani în situația de a-și alege pe cont propriu o altă soluție. Așa se vede și goana după o acoperire medicală în legislația altui stat, precum cel italian”.

Care sunt statele pe care mizează fiecare dintre candidații la Casa Albă

Bogdan Nicolae, analist politică externă: „Există, în momentul de față, 4 sau 5 state numite battleground, unde în interiorul lor sunt districte care vor fi cele mai dezbătute.

Pentru democrați este foarte important Pennsylvania. Azi, acolo se află toată echipa democrată. Pot spune că există un 4 X 4 în teren pentru că Joe Biden și Jill Biden se duc în vestul Pennsylvaniei, iar Kamala Harris cu Douglas, soțul ei, se află în partea de est.

Fiecare este însoțit de câte un artist celebru în America, Lady Gaga și John Legend.

Încearcă să ocupe acest stat cu evenimente pe tot parcursul zilei și speră să-i urnească la vot pe oamenii care sunt în afara Philadelphiei, oamenii care sunt în zonele rurale”.

Foto: Aleph News

Alegeri SUA 2020

Băncile au anunțat că filialele rămân deschise, dar ferestrele sunt baricadate. Joe Biden are un avans de 5-7 procente în mai multe sondaje din statele cheie.

Alegătorii nu votează direct pentru candidați, ci pentru electori. Poliția s-a echipat pentru protestele așteptate.

Situația voturilor la alegerile din SUA 2020

Analiștii americani vorbesc despre posibilitatea ca sondajele să fie înșelătoare. În total, în Colegiul Electoral sunt 538 de electori.

Republicanii au câștigat de două ori alegerile, deși au pierdut votul popular.
Grupările înarmate s-au autointitulat Miliții și spun că protejează Constituția. Cine câștigă votul popular poate pierde alegerile dacă nu are și voturile electori.