• Procurorul general american autorizează procurorii federali să ancheteze nereguli ale numărării voturilor.
  • William Barr le cere acestora să ia în calcul doar acuzaţiile întemeiate. 
  • Echipa lui Donald Trump a semnalat numeroase nereguli la alegerile de săptămâna trecută.
  • Procurorul principal pentru infracțiuni electorale a demisionat, în semn de protest

UPDATE 09:30. Procurorul principal pentru infracțiuni electorale a demisionat, în semn de protest

Procurorul principal al Departamentului de Justiție pentru infracțiuni electorale a demisionat luni, în semn de protest, după ce procurorul general William Barr a declarat că procurorii federali ar trebui să examineze acuzațiile de nereguli de vot înainte ca statele să treacă la certificarea rezultatelor în următoarele săptămâni, informează CNN.

Richard Pilger, directorul filialei pentru infracțiuni electorale din secțiunea de integritate publică a Departamentului de Justiție, le-a spus colegilor într-un e-mail că procurorul general emite „o nouă politică importantă care abrogă politica de non-interferență, veche de patruzeci de ani, pentru investigațiile de fraudă a votului în perioada anterioară alegerilor devenind certificate și necontestate”.


William Barr le permite procurorilor federali să ancheteze eventuale nereguli electorale la alegerile de săptămâna trecută, câştigate de democratul Joe Biden.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Aceasta este o schimbare a politicii Departamentului de Justiție – înainte, procurilor li se spunea că „pașii de investigație nu ar trebui să fie luați până când alegerile în cauză nu vor fi încheiate și rezultatele sale vor fi certificate”

În scrisoarea trimisă către procurorii federali şi FBI, procurorul general american le cere oamenilor legii să ia în calcul numai acuzaţiile substanţiale, nu şi afirmaţiile fanteziste sau exagerate.

Aceasta este o schimbare a politicii Departamentului de Justiție – înainte, procurilor li se spunea că „pașii de investigație nu ar trebui să fie luați până când alegerile în cauză nu vor fi încheiate și rezultatele sale vor fi certificate”

William Barr a primit, zilele trecute, o sesizare oficială de la echipa de campanie a lui Donald Trump, în care aceasta denunţă eventuale nereguli electorale. 

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a reclamat în mai multe rânduri posibile fraude electorale şi eforturi ale opoziţiei democrate de a obţine ilegal victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

Kayleigh McEnany, purtător de cuvânt al Casei Albe: „Vrem transparenţă maximă. Vrem ca fiecare vot legal exprimat să fie numărat, iar fiecare vot ilegal să fie anulat. Spre deosebire de adversarii noştri, nu avem nimic de ascuns”.

Conform NBC, Barr nu a fost rugat sau îndrumat de președinte, de niciun parlamentar sau de oricine din Casa Albă să emită această notă procurorilor federali, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Justiție.

Cu toate acestea, Barr s-a întâlnit luni cu liderul majorității Senatului, Mitch McConnell, și l-a apărat pe președinte, susținând că are dreptul la intentarea proceselor și solicitarea renumărării voturilor.

Barr nu a răspuns la întrebări când a părăsit biroul lui McConnell, iar un purtător de cuvânt al DOJ – Departamentul de Justiție – a refuzat să comenteze ce au discutat cei doi.

Un oficial al DOJ a declarat pentru NBC News că scrisoarea de la Barr nu pretinde că există nereguli substanțiale în alegeri, ci doar autorizează procurorii de a investiga acuzațiile, care, dacă se dovedesc a fi fondate, ar putea schimba rezultatul alegerilor.