Alegeri SUA. Sunt fondate acuzațiile de fraudă? Argumentele pro și contra

Alegeri-SUA Sursă: Profimedia
  • Echipa lui Donald Trump continuă cu acuzațiile de fraudă electorală.
  • Cu toate acestea, nu există dovezi plauzibile în acest sens.
  • Problema fraudei electorale riscă, așadar, să rămână în continuare un subiect de dezbatere.

Echipa lui Donald Trump continua sa afirme: nu va lăsa alegerile „furate” prin ceea ce descrie drept „fraudă electorală masivă”.

Miercuri, Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului și principal avocat al campaniei lui Donald Trump, a vorbit la Philadelphia pentru a explica poziția actuală a candidatului președinte: „Este trist că suntem aici, în leagănul a democrației noastre și că asistăm la cel mai nedemocratic lucru care exista ”, a spus el.

În centrul suspiciunii, buletinele de vot poștale, utilizate în acest an de aproape 100 de milioane de alegători din cauza crizei coronavirusului. „Această formă de vot la distanță a fost întotdeauna considerată cea mai susceptibilă la fraudă. New York Times a afirmat-o atunci când nu s-a aplicat candidatului Donald Trump ”, ironizeaza astfel Rudolph Giuliani, evocând articole vechi ale celebrului ziar.

În Michigan, Donald Trump a lansat o cerere pentru ca buletinele deja numărate să fie examinate din nou. Echipa a mai anunțat că a lansat acțiuni similare în Wisconsin, Arizona și Nevada.

În același timp, Donald Trump a indicat în noaptea alegerilor că urma să ceară Curții Supreme să anuleze buletinele de vot tardive, procedură autorizată recent în mai multe state.

Aceste acțiuni judiciare se bazează pe elemente concrete care ar putea sugera fraude?

Primul argument de dispută, observatorii republicani care ar fi fost împiedicați să intre în cameră pentru sortare și numărare a voturilor. Rudolph Giuliani și-a detaliat acuzația: „Trebuia să ni se permită să observăm număratoarea voturilor.

Pentru mașina coruptă din Philadelphia, asta înseamnă să stai la 6 sau 9 metri aproximativ, fără a putea vedea dacă votul are o ștampila validă, dacă este bine datat, semnat … lucruri care permit includerea buletinelor de vot frauduloase. Se întâmplă de douăzeci de ore ”, a fost îngrijorat.

Reprezentanții din Pennsylvania și Michigan au răspuns, explicând că normele de sănătate puse în aplicare provin din cerințele de distanțare socială impuse pentru a proteja agenții de votare împotriva coronavirusului.

Guvernatorul democratic din Pennsylvania, Tom Wolf, a spus că „în Philadelphia, oficialii administrează alegeri cu cel mai înalt grad de transparență”.

Alții au adăugat că observatorii neoficiali nu pot intra în camerele de numărare.

Joi seară, Pamela Bondi, fost procuror general al Floridei și susținătoare a lui Donald Trump, a anunțat la Fox News că a obținut un ordin judecătoresc pentru a intra în salile de numaratoare și a observa procesul de numărare.

O contra-decizie judiciară impusă câteva ore mai târziu activistului republican să păstreze o distanță de reglementare față de evaluatori.

Curbele ciudate ale voturilor din Wisconsin și Michigan

Cealaltă zonă de îngrijorare pentru republicani se referă la curbele voturilor, în principal în Wisconsin și Michigan, state cheie până acum căzute oficial în mâinile lui Joe Biden.

Graficele de numărare în funcție de timp, publicate în special de site-ul Fivethirtyeight, arată creșteri ciudate ale voturilor pentru candidatul democrat (vezi imaginile de mai jos), fără nicio progresie pentru Donald Trump.

Curbele numărului din Michigan și Wisconsin, cu creșteri puternice ale votului Biden.

Este posibilă o fraudă de acest tip – oricât de evidenta este?

Site-ul care le-a publicat a spus că creșterea bruscă din Wisconsin a corespuns „sosirii voturilor poștale în orașul Milwaukee”.

Cel din Michigan s-ar datora „sosirii unui pachet de voturi din Wayne, unde se află Detroit. După cum v-ați putea aștepta, aceștia sunt în esență democrați ”.

Rămâne, potrivit susținătorilor lui Trump, să se determine de ce Donald Trump nu înregistrează niciun vot între timp.

Curbele nu permit cu adevărat să determine dacă scorul său crește, pe de altă parte, si el beneficiază și de o creștere bruscă (pe curbă, cu o zi înainte, la sfârșitul zilei).

Jurnalul conservator The American Conservative, la rândul său, a subliniat că prezența la vot a fost „uluitoare” în Wisconsin, folosind date de la New York Times: „aproximativ 89,25% dintre alegătorii înregistrați. Desigur, acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, dar a spune că ar fi o participare record ar fi un eufemism”.

Până în prezent, nivelul de participare al acestui stat a fost de 73,24% în 2004. În timp ce la nivel federal, participarea la alegerile din 2020 este fără precedent de mai bine de un secol, mulți republicani se îndoiesc de realitatea unei astfel de cresteri bruste a prezentei la vot.

O altă imagine provoacă reacții, de asemenea, comparând două momente ale numărării, între care Joe Biden înregistrează 138.339 de voturi simultan în Michigan, în timp ce Donald Trump și ceilalți candidați nu înregistrează absolut niciunul (vezi mai jos).

Tabelele care arată o creștere bruscă a votului Biden din Michigan.

Înainte de a fi comentate pe larg, aceste două hărți au fost publicate de site-ul politic al biroului de decizie.

Purtătorul de cuvânt al acestuia, a comentat pentru Buzzfeed News, că a fost „o simplă eroare într-un fișier creat de statul Michigan. Statul a observat eroarea și a produs un număr actualizat, corectat în timp real, așa cum am făcut noi”.

O greseală de tipar a fost cauza incidentului. Jurnalistul pro-Trump, Matt Mackowiak, care a început controversa distribuind imaginea graficelor pe Twitter, și-a șters în cele din urmă tweet-ul, recunoscând o eroare de bună-credință făcută de site-ul Desk HQ.

Totalul voturilor pentru Joe Biden a scăzut la 2,02 milioane de voturi mai târziu în acea noapte. Niciun astfel de incident nu a fost remarcat până acum cu privire la votul republican.

Ici-colo, comentatorii au remarcat în cele din urmă voturi fanteziste, provenite de la oameni „născuți în secolul al XIX-lea”, adică evident uzurpat.

Erori care fac ecou în mai multe cazuri datând din ultimele luni: în unele locuri, cum ar fi New Jersey, rezidenții primiseră buletine adresate persoanelor decedate sau care nu locuiau la adresa indicată.

Votul de la distanță, calul de bataie al republicanilor

În timp ce aceste incidente trebuie luate cu prudență și pot părea marginale, subiectul votului la distanță i-a îngrijorat în general pe alegătorii republicani și pe candidatul lor Donald Trump de la începutul campaniei electorale.

Susținătorii lui Trump denunță în mod special lipsa generică de securitate a votului la distanță.

Mai multe state, dintre care unele decid alegerile prezidențiale, de exemplu, nu necesită o semnătură pentru autentificarea votului.

În Wisconsin, stat strategic, agentilor nu li se cere să compare semnăturile.

În Pennsylvania, codul electoral publicat în septembrie 2020 „nu permite consiliului electoral să renunțe la corespondență sau la buletinele de vot returnate numai pe baza analizei semnăturilor”.

În august, Karen Bell, directorul consiliului electoral din Carolina de Nord, arătase într-un document oficial că „Semnătura alegătorului de pe plic nu trebuie comparată cu semnătura alegătorului la dosar, deoarece nu este cerut de legea din Carolina de Nord ”.

„Consiliile vor accepta semnătura alegătorului pe plicul containerului de întoarcere dacă se pare că a fost făcută de alegător”.

Controversa stilourilor „sharpie”

În cele din urmă, o controversă a izbucnit în Arizona cu privire la utilizarea unui stilou al marcii Sharpie, în timp ce un zvon a evocat faptul că a invalidat buletinele de vot.

Procurorul general din Arizona și-a exprimat îngrijorarea cu privire la multiplele reacții din partea cetățenilor și a solicitat explicații unei comisii electorale din județul Maricopa.

Un alt district, Pima, a răspuns pe Twitter că temerile sunt nefondate în această privință, spunând că buletinele de vot vor fi numărate fără probleme, indiferent de cerneala utilizată, cu prelucrare manuală dacă există o problemă cu mașinile.

O precizare care, din nou, nu a fost suficientă pentru a-i liniști pe alegători, unii concluzionând că reluarea manuală a votului pentru verificare a constituit o nouă posibilitate de fraudă pentru operatori.

Conform acuzațiilor și contraacuzațiilor din ambele tabere și actiunilor legale republicane – care rămân perfect legale – problema fraudei electorale riscă, așadar, să rămână în centrul dezbaterilor din jurul votului încă multe zile.