• Premierul în exercițiu, Mario Draghi, a fost văzut ca o figură liniștitoare de către investitorii internaționali.
  • Spre deosebire de toți ceilalți lideri ai partidelor importante, Meloni a refuzat să se alăture coaliției lui Draghi.
  • Blocul de dreapta a renunțat la promisiunile vechi de a reduce impozitele, de a scădea vârsta de pensionare și de a împiedica migranții să intre în Italia cu barca din Africa de Nord.

Alegerile parlamentare de duminică ar putea intra în istorie, oferind Italiei prima femeie prim-ministru în fruntea celui mai de extremă dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial.

În 2018, partidul naționalist Frații Italiei (FDI) al Giorgiei Meloni a obținut doar 4% din voturi, dar de data aceasta se așteaptă ca formațiunea să obțină aproximativ 25% și să conducă alianța de parteneri conservatori spre o majoritate parlamentară clară.

În Italia, există această idee că i-am încercat pe toți ceilalți, așa că hai să încercăm asta acum, a declarat Wolfango Piccoli, copreședinte al companiei de consultanță în domeniul riscului politic Teneo.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dacă Meloni va câștiga, se va confrunta cu o avalanșă de probleme: creșterea costurilor energiei, o datorie sufocantă, o posibilă recesiune și un conflict tot mai periculos în Ucraina. Premierul în exercițiu, Mario Draghi, a fost văzut ca o figură liniștitoare de către investitorii internaționali, dar a demisionat în iulie după o rebeliune în guvernul de uniune națională.

Spre deosebire de toți ceilalți lideri ai partidelor importante, Meloni a refuzat să se alăture coaliției lui Draghi. A rămas în opoziție, iar popularitatea sa a crescut pe măsură ce a criticat fiecare pas greșit al guvernului.

Meloni este o mare comunicatoare, dar se confruntă cu constrângeri economice semnificative și nu are multă experiență, așa că, probabil, nu se va bucura de o lună de miere politică lungă, spune Piccoli. este posibil ca Meloni să obțină o majoritate mult mai mică decât au prezis analiștii, sau chiar să nu obțină suficiente voturi. Acest lucru a deschis calea instabilității politice care afectează în mod regulat Italia.

În urmă cu zece zile, se aștepta ca blocul de dreapta, care include Lega a lui Matteo Salvini și partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, să obțină aproximativ 45% din voturi – un rezultat care ar trebui să le ofere peste 60% din toate locurile din parlament.

Dar de atunci au apărut speculații potrivit cărora Lega lui Salvini, atacată constant pentru legăturile sale istorice apropiate cu președintele rus Vladimir Putin, a rămas în urmă, în timp ce Mișcarea Cinci Stele, de stânga, a crescut.