• Partidul lui Vladimir Putin se îndreaptă către victorie în Rusia.
  • Este ultimul vot național înainte de prezidențialele din 2024.
  • Vladimir Putin nu a anunțat dacă mai candidează în 2024.

UPDATE 22:30. Partidul Rusia Unită, care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin, se clasează pe primul loc în urma scrutinului parlamentar desfăşurat în Rusia, conform rezultatelor parţiale anunţate duminică seară.

Partidul Rusia Unită (conservator, naţionalist) a obţinut 38,75% din voturi, fiind urmat de Partidul Comunist (extremă-stânga), care are 25,06% din voturi, a anunţat Comisia Electorală Centrală după numărarea a 9% din voturi, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Point.

Conform unui sondaj efectuat la ieşirea de urne, formaţiunea Rusia Unită este creditată cu 45,2% din voturi. În scrutinul din 2016, partidul Rusia Unită obţinuse 54,2% din voturi, iar Partidul Comunist, 13,3%.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Partidul Liberal-Democrat din Rusia, o formaţiune naţionalistă, a primit 9,6% din voturi, iar mişcarea Noi Persoane, 7%. Formaţiunea Rusia Dreaptă (centru-stânga) a obţinut 6,67% din voturi, conform Comisiei Electorale de la Moscova.

Opoziţia anti-Kremlin a fost exclusă din scrutin, notează cotidianul Le Point. Aliaţii liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi – aflat în detenţie – au îndemnat alegătorii să voteze cu partidele plasate cel mai bine pentru a învinge formaţiunea Rusia Unită.


Partidul pro-Putin se îndreaptă spre victoria alegerilor din Rusia. Este ultimul vot național înainte de alegerile prezidențiale din 2024 și Putin pare că este din nou pe val.

Este de așteptat ca partidul Rusia Unită să câștige din nou, după ce mișcarea criticului de la Kremlin Alexei Navalny a fost interzisă. Câștigul așteptat de partidul de guvernământ va fi folosit de Kremlin ca dovadă a sprijinului pentru președintele Vladimir Putin, în ciuda situației deloc bune din ultimii ani.

Partidul care îl susține pe liderul rus se confruntă cu o scădere în sondaje, dar rămâne mai popular decât oponenții săi. Rusia Unită deține acum aproape trei sferturi din cele 450 de locuri ale Dumei de Stat, iar această dominație a ajutat anul trecut Kremlinul să adopte reforme constituționale care îi permit lui Putin să candideze pentru încă două mandate de președinte după 2024, putând rămâne la putere până în 2036.

Putin împlinește 69 de ani luna viitoare, dar nu a spus dacă va candida pentru un nou mandat.

Mesajul transmis oamenilor de către Navalny

Practic, știm că Navalny este în închisoare. De acolo, el le-a transmis susținătorilor că dacă Rusia Unită reușește să câștige, țara se poate aștepta la încă cinci ani de sărăcie, de represiuni, cinci ani pierduți practic.

Aliaților lui Navalny li s-a interzis să candideze după ce mișcarea sa a fost interzisă în iunie și a fost considerată extremistă.

Pentru a slăbi oarecum partidul lui Putin, Navalny le-a transmis susținătorilor, prin intermediul Instagram, să voteze și să spună tuturor să facă același lucru.

Alte figuri ale opoziției susțin că au trișate sau că nu li s-a permis să concureze. Un magnat comunist a spus că a fost interzis pe nedrept, în timp ce un politician liberal din Sankt Petersburg spune că doi candidați care au același nume cu el concurează împotriva sa pentru a-i deruta pe alegătorii săi.

Rusia Unită neagă orice rol în procesul de înregistrare a candidaților.