Alegerile, mai presus de orice. Arafat: Oamenii vor putea merge la vot fără restricţii

Sursa Foto: Mediafax / Alexandru Dobre

Persoanele care vor merge la vot duminică o vor face fără restricţii, a anunţat, la finalul şedinţei de guvern şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat. Un ordin va trebui dat pentru cei din zonele carantinate, care şi ei vor putea merge la vot.

Toate persoanele care votează o pot face fără restricţii, duminică, de la ora 5.00 până luni, la ora 1.00, a spus Arafat, la finalul şedinţei de Guvern.

Toţi cei care au dreptul de a vota pot merge în intervalul 6 decembrie 2020, orele 5:00 dimineaţa şi 7 decembrie 2020, orele 1:00, cu excepţia persoanelor izolate şi carantinate la domiciliu sau în altă locaţie”, a spus Raed Arafat.

Practic, alegătorii pot circula nerestricţionat pentru a-şi exercita dreptul la vot.

Arafat a explicat de ce este permisă circulația până la ora 1.00.

Până la ora 1:00 dimineaţă în data de 7 pentru că votul este permis până la ora 23:59, în caz că unele persoane au rămas în secţia de vot şi încă votează. Atunci, ca să poată să ajungă acasă se mai dă o oră în plus”, a explicat şeful DSU.

O altă prevedere adoptată se referă la membrii birourilor electorale, la personalul tehnic auxiliar, la candidaţi şi la persoanele acreditate şi al oricăror alte persoane implicate în organizarea alegerilor, aici fiind incluşi şi observatorii, persoanele care le asigură transportul lor. Acestora li se va permite circulaţia inclusiv după orele 1:00 dimineaţă, până la orele 5:00 dimineaţă.

Le va fi permisă circulaţia, dar în baza unei dovezi prin care să dovedească calitatea lor, fie că sunt membri ai birourilor electorale, fie că sunt observatori, fie că sunt personal tehnic sau personal auxiliar. Asta înseamnă că între orele 1:00 şi orele 5:00 dimineaţă, în ziua de 7 decembrie, persoanele respective pot circula liber, cu condiţia să poată proba dacă sunt întrebate calitatea lor în relaţia cu procesul electoral”, a explicat Raed Arafat.

Pentru alegătorii din localităţile carantinate, Arafat a spus că să fie emis un ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă prin care se vor face excepţii, prin care şi ei să poată ieşi să îşi exercite votul.