Alegerile prezidențiale din Belarus. Filmul evenimentelor: Internet cenzurat, proteste violente, rețineri și sute de răniți

  • Potrivit exit-poll-urilor, Lukashenko ar fi câștigat din nou alegerile cu 80%, în timp ce candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaya, ar fi obținut doar 7%.
  • Mii de oameni au ieșit pe străzi după încheierea scrutinului electoral.
  • La Minsk poliția a folosit tunuri de apă, grenade cu zgomot și gloanțe de cauciuc împotriva mulțimii.
  • În timpul scrutinului, internetul s-a întrerupt treptat în Minsk, și în mai multe regiuni.
  • Cel puțin trei jurnaliști au fost reținuți pentru că nu ar fi avut legitimația la ei.

Scene de teroare pe străzile din Belarus după ce au fost anunțate primele rezultate ale alegerilor prezidențiale: Alexandr Lukashenko – 80%, iar Svetlana Tihanovskaya – 7%. Mii de oameni au ieșit în stradă după încheierea scrutinului electoral, scandând “Pleacă Lukashenko!”.

Poliția a folosit tunuri de apă, grenade cu zgomot și gloanțe de cauciuc împotriva mulțimii.

În același timp, pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini care arată cum protestatarii sunt bătuți de forțele de ordine. Deși nu există date oficiale, din poze se vedea clar că zeci de persoane au fost rănite. Lukashenko a păstrat tăcerea, iar serviciul de presă al poliției a refuzat să admită evidentul spunând că vor face declarații a doua zi dimineață. “Totul e sub control, deocamdată nu putem da numărul reținuților”, spune MAI.

La diferite puncte de intrare în capitală, au fost amplasate puncte de control ale poliţiei şi circulaţia a fost limitată pe un singur sens, potrivit AFP, care citează mai mulţi martori.

Vehicule blindate de transport au fost desfăşurate la aceste puncte de acces, precum şi militari înarmaţi, conform aceloraşi surse.

În același episod al scrutinului, subit, internetul a fost întrerupt în Minsk și în mai multe regiuni. În 2010, s-a întâmplat același lucru, Aleksandr Lukasenko, a semnat un decret care vizează controlul internetului.

Un moment suspect a fost surprins la o secție de votare din Minsk. O femeie a ieșit pe geam din clădirea unde avea loc scrutinul. În timp ce femeia cobora cu ajutorul unei scări, un bărbat transmite o pungă neagră.

La alegerile din Belarus, președintele Alexandr Lukashenko a candidat pentru un al șaselea mandat. Campania electorală 2020 a fost numită drept cea mai dură și cea mai „murdară” din istoria țării. Potrivit Vesna, peste 60 de observatori, activiști și jurnaliști, reținuți în ziua alegerilor.