• Francezii votează în turul al doilea al alegerilor regionale
  • Este ultimul scrutin înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare de anul viitor
  • În prima parte a zilei doar 12,66% dintre cei cu drept de vot s-au prezentat la urne

În Franța se desfășoară duminică al doilea tur al alegerilor regionale, ultimul scrutin înainte de prezidențialele și parlamentarele de anul viitor. Primul tur a fost marcat de un absenteism record, iar sondajele de opinie nu anunță schimbări spectaculoase. Partidul președintelui Macron a înregistrat un scor dezastruos și nu va conduce, probabil, nicio regiune.

Cât de importante sunt alegerile regionale în Franța?

După reforma pe care a făcut-o Francois Hollande, regiunile au fost comasate în teritorii foarte mari. Doar în Ile de France, regiunea pariziană, sunt peste 12 milioane de locuitori, iar bugetul regiunii este de peste 5 miliarde de euro. În acest moment Franța este impărțită în 12 regiuni.

Care este situația participării la vot la jumătatea zilei?

Ministerul de Interne a anunțat cifra participării la vot, care nu este spectaculoasă. Există o ușoară ameliorare, de la 12,22% duminica trecută la 12,66%. Prin comparație, în 2015 participarea la jumătatea zilei a fost de 19,59%.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Sondajele arată că partidul lui Emmanuel Macron nu are nicio șansă reală să câștige vreo regiune, iar consilierii săi vor fi în marja de 10 la sută. În ceea ce privește partidul Marinei Le Pen, acesta are șanse să obțină o regiune în sud, cea de pe Coasta de Azur, însă consilierii săi vor fi bine reprezentați dacă ne raportăm la votul de săptămâna trecută