• Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu Novichok
  • Germania a făcut public rezultatul testelor
  • Germania cere explicații oficiale Rusiei

Testele toxicologice arată fără echivoc faptul că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din grupul Novichok, relatează BBC.

Navalnîi a fost preluat de un avion și transportat la Berlin, după ce s-a simțit rău în timpul unei zbor către Siberia, luna trecută. De atunci, opozantul politic al lui Putin a fost plasat în comă indusă.

Echipa sa a declarat că a fost otrăvit la ordinele lui Putin, însă Kremlinul a respins orice acuzație.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Guvernul german condamnă ferm atacul și cere oficial Rusiei să vină urgent cu o explicație pentru cele întâmplate.

„Faptul că Navalîi a fost victima unui atac cu agent chimic în Rusia reprezintă o situație extrem de gravă”, se arată într-un comunicat al guvernului de la Berlin. De asemenea, cancelarul Angela Merkel s-a întâlnit cu oficialii germani pentru a discuta care sunt pașii următori în acest caz.

Novichok este o serie de arme chimice binare dezvoltate de Uniunea Sovietică şi Rusia în perioada 1971-1993. Oamenii de știință care au conceput acești agenți chimici spun că sunt cei mai mortali fabricați vreodată.

Merkel așteaptă explicații din Rusia

Agentul chimic era produs în Uniunea Sovietică şi Rusia, ca armă chimică, pe câmpul de luptă.

„Navalnîi este victima unei crime”, a spus Angela Merkel. Guvernul german aşteaptă explicaţii de la Guvernul Rusiei.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost transportat la spital după ce s-a simţit rău, în timpul unui zbor, după ce a băut o ceaşcă de ceai.

„Navalnîi e victima unei crime. Scopul a fost să fie redus la tăcere, iar eu condamn asta, în cel mai ferm mod posibil, în numele întregului Guvern german. Aşteptăm ca Guvernul rus să explice acest incident. Sunt întrebări foarte serioare la care numai Guvernul Rusiei poate răspunde şi trebuie să răspundă”, a mai spus Merkel.